romanik99 10.03.2021 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Jakie są obecnie trendy w zakresie cokołów na elewacji. Mój potencjalny Wykonawca mówi że teraz elewacje robi się do samego dołu, że nie zostawia się podcięć w dolnej strefie na płytki, kamienie mozaiki itp. Ewentualnie spód elewacji maluje sie w innym kolorze. Co o tym sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.03.2021 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 zapytaj go o uklad warstw w takiej bezcokolowej - zrobienie dobrej bezcokolowej jest drozsze, trudniejsze, ryzykowne. jezeli bezcokolowa zostanie zrobiona na skroty - na zasadzie tak jak cala elewacja - wystarczy jedna zima i bedzie do naprawy - a to juz spory problem - bo nie ma linii odciecia. jezeli wykonawca chce to zrobic na zasadzie takiej ze poleci jak ze zwykla elewacja - sugeruje zmienic wykonawce, bo pytanie czego jeszcze nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 10.03.2021 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 To była taka luźna rozmowa o szczegóły jeszcze nie pytałem. Ogolnie to podoba mi się dość niski cokół. jaką twoim zdaniem powinien mieć wysokość? Na elewacji mam 20cm styropianu. Jak robić cokół to cofnięty. Czy 5cm byloby ok? Drugi problem to garaż jest na poziomie terenu a czesc mieszkalna 45cm wyzej i przed wejsciem do domu i na taras mam 3 schody po 15cm. Jakbym zrobił cokół na wysokość 20-30cm od poziomu terenu to znowu wejdzie on w schody i nad ostatnim schodem i na tarasie nie było by cokołu no chyba zeby zrobić uskok ale to mi sie nie podoba. Tak zeby zrobic jedną linie cokołu to trzeba by było listwe startową elewacji zamontowac na 55cm. Wtedy byloby 10cm cokołu przy wejsciu i na tarasie i 55cm w pozostalych miejscach Z jednej strony chcialbym bez cokołu a z drugiej to tynk bez cokolu bedzie sie brudzil. Bedzie podatny na uszkodzenia, choćby łopatą do śniegu. Jsk mozesz to mi cos doradź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.03.2021 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 to chodz na fb profil med-bud albo jeszcze lepiej grupa na FB Elewacje inspiracje ja migruje z forum na fb ze wzgledu na to, ze tu zeby wrzucic zdjecia to mam 10 min roboty, a tam robie to z komp, telefonu itd. poza tym jak mnie oznaczasz - reaguje natychmiast a tu nie mam jak Zreszta tematyka elewacji bezcokolowych ze 2 dni temu byla na grupie omawiana wiec bedzie latwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 07.09.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 (edytowane) Powoli zbliżam się do tego etapu. Ściana fundamentowa ocieplona XPS 15cm. Na elewacji planowany styropian 20cm. Teoretycznie powinien powstać 5-cio centymetrowy uskok na cokole. Od początku tak planowałem. Dodatkowo chciałem żeby cokół był malutki, tzn. niski, tak ok. 10cm. Tyle że mam 3 pary okien/drzwi - wąskich wysokich do samego dołu. Podobnie jak na załączonym zdjęciu. Jak podejść do tematu cokołu przy takich oknach? Dodam jeszcze że dookoła budynku planuję opaskę z kostki brukowej (taką szerszą ok 1,2 m spełniającą rolę chodnika). Ładnie by to wyglądało gdyby podjechać kostką do samych drzwi "na równo" , tzn. bez stopnia. (tak jak na załączniku) Gdzie dać wtedy cokół? Wersję są dwie: Powyżej kostki. Będzie zachodził delikatnie powyżej dolnej krawędzi tych drzwi - nie będzie to dziwnie wyglądać? Jeśli obniżę się z tym cokolikiem poniżej dolnej krawędzi to robi mi się mały stopień przy oknie - niby to żaden problem ale zawsze stopień. Jak macie u siebie? Majster od elewacji namawia mnie żeby w ogóle nie robić cokołu - jechać na równo styropianem do tej kostki. Nie podoba mi się ten pomysł, chociaż wiem że niektórzy tak robią. Wolałbym żeby ten kapinosek był. Edytowane 7 Września 2022 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 07.09.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Podstawową funkcją cokołu jest ochrona otynkowanej elewacji przed zabrudzeniami, które przede wszystkim powstają podczas opadów: od wody spływającej po elewacji (kapinos powyżej cokołu ułatwia spływanie wody przez co mniej brudu ma szansę pozostać na tynku, woda ta nie utrzymuje się na styku elewacji z gruntem) oraz od wody rozbryzgowej (na kostce rozbryzguje się bardziej niż np. na opasce z grubego żwiru 16-32, tego typu zabrudzenia mogą sięgać nawet 30-40cm powyżej kostki czy gołej ziemi). Dlatego cokół wykonuje się zazwyczaj z trwalszego, bardziej hydrofobowego materiału typu płytki czy tynk mozikowy niż reszta elewacji.U siebie wykonuję cokół z kapinosem i tynkiem mozaikowym na wysokość ok 28-30cm oraz z opaską żwirową a chodnik odsuwam na 30-50cm od ściany. Zdecydowanie cokół jest lepszym rozwiązaniem niż schodzenie równą elewacją do ziemi. Cokół to jedno a okna schodzące do ziemi to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 07.09.2022 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 U siebie wykonuję cokół z kapinosem i tynkiem mozaikowym na wysokość ok 28-30cm oraz z opaską żwirową a chodnik odsuwam na 30-50cm od ściany. Zdecydowanie cokół jest lepszym rozwiązaniem niż schodzenie równą elewacją do ziemi. Cokół to jedno a okna schodzące do ziemi to drugie. Dzięki. Tak wiem. W poprzednim domu tak miałem. Z czasem ten żwir robi się brzydki (zielony) i przerasta mocno chwastami (pomimo włókniny). Teraz stawiam na wersję bardziej sterylną. Też planowałem tynk mozaikowy na colole. A co zabrudzenia elewacji odbijającą się od kostki wodą - to dobry tynk silikonowy raczej ciężko zabrudzić w ten sposób. Miałem w poprzednim domu dobry tynk z Caparola - po 12 latach wyglądał jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 07.09.2022 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Dzięki. Tak wiem. W poprzednim domu tak miałem. Z czasem ten żwir robi się brzydki (zielony) i przerasta mocno chwastami (pomimo włókniny). Teraz stawiam na wersję bardziej sterylną. Tak może się dziać jeśli żwir jest zbyt drobny (nawiewany pył i piasek łatwiej gromadzi się między kamykami albo układany nie był żwir płukany), zbyt mała warstwa kamyków (poniżej 15cm), za słaba geowłóknina. Po kilku latach wszystko jednak wymaga jakiegoś odświeżenia i pielęgnacji (np. mech w fugach między kostką). Tak zrobić jak się podoba i co wizualnie pasuje. Też planowałem tynk mozaikowy na colole. A co zabrudzenia elewacji odbijającą się od kostki wodą - to dobry tynk silikonowy raczej ciężko zabrudzić w ten sposób. Miałem w poprzednim domu dobry tynk z Caparola - po 12 latach wyglądał jak nowy. Owszem, jeśli woda może swobodnie spływać to tynk silikonowy ulega samoczyszczeniu. Gorzej jeśli wilgoć zalega na styku tynk-grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CarolyneLabadie 08.09.2022 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Może się tak zdarzyć, jeśli warstwa żwiru jest zbyt cienka (mniej niż 15 cm), geowłóknina jest zbyt delikatna lub żwir jest zbyt drobny (nadmuchiwany pył i piasek łatwiej gromadzą się między kamykami lub nie było oczyszczonego żwiru).Ale po pewnym czasie wszystko wymaga ożywienia i uwagi (np. mech w stawach między kostkami). Więc śmiało i dopasuj wizualnie. basketball stars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts