Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kurtyn powietrzna zamiast drzwi w wiatrołapie

Recommended Posts

Witam

Do odbioru domku jednorodzinnego nadzór wymaga zamontowania drzwi oddzielające wiatrołap od właściwej części mieszkalnej. Drzwi nam tam baardzo nie pasują i chcielibyśmy ich uniknąć. Znajomy podsunął nam pomysł, aby nad drzwiami wejściowymi zamontować kurtynę powietrzną i wtedy według prawa zastępuje ona drzwi w wiatrołapie.

Proszę o potwierdzenie czu to możliwe. Uniknąłbym o wiele większych kosztów wstawiania drzwi.

Pozdrawiam

Witam.

Chodzi o to, że w projekcie nie ma tam drzwi. Na zdjęciu zaznaczyłem na żółto. Niby, że muszą być bo chronią dom przed wychłodzeniem.

Za to w wejscie do salonu na projekcie ma drzwi (zielony kolor) I z nich chcę zrezygnować. Czyli skoro to zmiana nieistotna, to w salonie nie muszę robić?

wiatrołap.jpg

Pozdrawiam

wiatrołap.jpg

Ja w ogóle zlikwidowałem ścianę działową z drzwiami pomiędzy wiatrołapem a korytarzem. Mój KB i projektant w jednej osobie stwierdził, że to zmiana nieistotna.

Po drugie - u Was nadzór sprawdza takie rzeczy? U nas przy standardowym odbiorze w ogóle nie chodzą - jedyne wizyty o jakich mówił mi KB/projektant wynikają z donosu sąsiada i polegaja na sprawdzenie odległości od granicy, otworów okiennych itp. Zaskoczyło mnie to co piszesz. A co na to mówi KB?

Edytowane przez kemot_p

Witam

Nadzór przyjdzie bo odbiór nie odbył się w pierwotnie wyznaczonym terminie i dostaliśmy odroczenie odbioru na 2 lata. Deweloper który wybudował ten domek wybudowł kilka wokół i twierdzi, że raczej nadzór przychodzi w takim przypadku. Wiem, ze to dziwnir zabrzmi ale ten sam deweloper stał się naszym KB na czad przedłużenia terminu odbioru. Dom jiż wybudowany dwa lata temu tylko dopiero teraz wzielismy sie za wykonczeniowke.