Patos 30.11.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Każdy kto usłuszał ciekawą "bajeczkę" od sprzedawcy lub fachowca, może tutaj się podzielić z Forumowiczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 wiem, ze najtrudniej jest zaczac wiec zaczynam chociaz nie calkeim na temat potem mam nadzieje bedzie ciekawiej.... otorz zauwazylem, ze wydawnictwo murator zawsze w jakims tam stopniu podchwytuje tematy poruszane na forum (wy tez to zauwazyliscie?) no i dobrze - jestem ciekawy czy podchwyci tez ten temat- najwiekszych kitow wciskanych przez sprzedawcow, badz producentow a przy okazji wiecie ile kosztuje i jak mozna zamowic ten slynny nowy katalog nie dzwoniac do muratora? chcialem to zrobic ale znalazlem tylko numer telefonu..... a tak troche juz bardziej na temat: to podoba mi sie idea dawania pustek powietrznych miedzy np steropian a sciane oslonowa w 3 warstwowce albo jeszcze lepszy wariant znalazlem ( naprawde znam taki dom): sciana trojwarstwowa: 1. max 24 2. pustka powietrzna okolo 6 cm 3. max 24 co wy na to? podobno ta pustka powietrzna ma izolowac cieplnie...( no bo przeciez wiadomo ze nic tak nie izoluje jak powietrze.... mam nadzieje ze kogos rozbawilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.11.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Patos - super watek stworzyles - sadze ze bedzie to wspaniala lektura i jakze pouczajaca Z mojej branzy - zaslyszana przez klienta bajeczka u konkurencji przekazana mi jako pewnik (oj takich uzbieraloby sie na kilkanascie anegdotek - ale ta byla najlepsza) Cytata slow klienta: "....co mi pan (to do mnie) bedzie tu za bajki opowiadal. Synmbol WK oznacza ilosc zabezpieczen. WK-I to jeden grzybek antywlamaniowy, WK-II to dwa WK-10 to dziesiec. A Pan mi tu wciska ze WK-II wystarczy by duze okno zabezpieczyc...." Nie udalo mu sie wytlumaczyc a ukazanie roznic na stronie Roto miedzy WK-I a WK-II skomentowal tak: ".... Panie, w tym internecie juz takei glupoty wypisuja, ze az oczy bola czytac. Przejdz se (!!!) Pan do konkurencji - tak jest fachowiec co Pana doszkoli...." Bez komentaza te scenke pozostawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 30.11.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 a tak troche juz bardziej na temat: to podoba mi sie idea dawania pustek powietrznych miedzy np steropian a sciane oslonowa w 3 warstwowce albo jeszcze lepszy wariant znalazlem ( naprawde znam taki dom): sciana trojwarstwowa: 1. max 24 2. pustka powietrzna okolo 6 cm 3. max 24 co wy na to? podobno ta pustka powietrzna ma izolowac cieplnie...( no bo przeciez wiadomo ze nic tak nie izoluje jak powietrze.... mam nadzieje ze kogos rozbawilem Mnie kierownik też powiedział, że lepiej jest dać pustkę. Wprawdzie nie było że ma być 6cm, raczej 0,5 - 1cm. To wcale nie jest tak do końca głupie. 1. Jeżeli murarze murowaliby na ścisk bez pustki to byłoby im trudno murować ścianę osłonową bo styropian by ją rozpychał dopóki zaprawa byłaby mokra. Musisz też przyjąć że zaprawa czasami wystaje poza obrys bloczka. 2. Jeżeli do środka nalałoby się wody to poprzez szczeliny miałaby szansę wyparować. Nie chodzi tu o zawilgocenie styropianu (bo jemu to nie szkodzi), chodzi o to że jak zostawiasz fundament na zimę to taka woda w środku nie jest dobrym pomysłem bo mogłaby rozsadzić mur przy większych mrozach. A tak nawet przy niewielkim minusie na zewnątrz w środku jest na plusie i woda (np z roztopionego śniegu) wyparowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 30.11.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 KIedyś gdy materiały izolacyjne były tylko marzeniem stosowano puskę powietrzna w celu poprawienia izolacyjności ścian. Te 6 cm powietrza odpowiada ok. 7 mm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 jak usuwac posty?ne moge znalezc takiej opcjimoze faktycznie usuniemy nasze posty nie na tematbo watek mial byc o czym innym i bardzo ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 30.11.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Sam niedawno osłaniałem folią ścianę fundamentową to mogę ci powiedzieć że ma te kanały. U mnie w miejscu łączenia garażu z domem, tarasu z domem itp. Tj. jeżeli masz fundament typu złączenie dwóch prostokątów o różnych bokach i różnych wysokościach ścian to w miejscu złączenia jest trudno unikąć takich szczelin. A niezależnie od tego zawsze są rózne małe szczeliny, folia też ma kilka dziur - zbiera się trochę tego.Pisze to z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.11.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 KIedyś gdy materiały izolacyjne były tylko marzeniem stosowano puskę powietrzna w celu poprawienia izolacyjności ścian. Te 6 cm powietrza odpowiada ok. 7 mm styropianu. ciekawe banaluki ktos ci wcisnal te 6 cm powietrza odpowiadalo niczemu - realnie by powietrze bylo izolatorem w scianie warstwowej to szczelina nie moze przekraczac 2cm. Pozniej gdy jest wieksza nastepuje pod wplywem konwekcji ruch powietrza w szczelinie i zamiast izolowac przyczynia sie do schladzania sciany wewnetrznej Pieknie opisane i narysowane w Muratorze z konca lat 80-tych - trzebaby zajrzec do archiwum redakcji Ale ten temat w innym watku powinien sie pojawic - sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 30.11.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Tą historię opowiedział mi wczoraj znajomy.Przed podwyzką vatu kupował materialy na dom.Wydał juz wszyskie środki którymi dysponował.Sprzedawca zacząl go namawiać na kupno dachówki ceramicznej po cenie promocyjnej.Na wieść,że klient nie jest w stanie zapłacić stwierdził,że można rozłozyć na raty płatne przez rok.Tak taż się stało.PO miesiącu sprzedający oświadczył,że zmienił się dyrektor i że płatność musi byc natychmiast uregulowana.Dodam,że dachówka w tym czasie potaniała o 23% w stosunku do ceny"promocyjnej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 30.11.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Przepraszam, że znów nie na temat ale zostałem wywołany do odpowiedzi. Te banialuki wciska norma EN ISO 6946:1996 pk. 5.3 Opór cieplny warstw powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 30.11.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 I jeszcae jedno z mojej budowy."Fachowcy"montowali schody strychowe.Zamontowali najpierw ramę a po 2 miesiącach usiłowali wcisnąć klapę ze schodami-w żaden sposób nie chciala się zmieścić.Kiedy poleciłam im to rozebrać i montować razem tak jak montuje się okna pan stwierdził:"Dlaczego chce pani zamykać schody stryczowe przecież mogą być cały czas otwarte".Schody są na srodku sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 30.11.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Dodam,że dachówka w tym czasie potaniała o 23% w stosunku do ceny"promocyjnej" nagminna praktyka naciągania na promocje Z takich anegdotek to zawsze mi przychodzą do głowy opowiadania "fachowców" na temat tego, co to nie oni kiedyś za granicą nie robili i czego nie budowali - nie przeżyli. Jak ktoś tego nie chce słuchać to niech zapyta takiego fachuręo jakiś charakterystyczne szczegół tego co on opowiada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 30.11.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 styropian należy wysezonować 6-8tyg.: zwłaszcza ten do ocieplenia ścian. bo kurczy się tak gdzieś z 0,25cm. nie wierzcie, że był wysezonowany w hurtowni. najlepiej jak znajdzie się na waszym placu i tam poleży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 30.11.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 styropian należy wysezonować 6-8tyg.: zwłaszcza ten do ocieplenia ścian. bo kurczy się tak gdzieś z 0,25cm. nie wierzcie, że był wysezonowany w hurtowni. najlepiej jak znajdzie się na waszym placu i tam poleży. Jak się kupuje styropian firmowy np. Knauf to jest on wysezonowany w blokach przed cięciem i problemu nie ma. Sam się tego wystraszyłem więc wiem bo dzwoniłem do producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.11.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Przepraszam, że znów nie na temat ale zostałem wywołany do odpowiedzi. Te banialuki wciska norma EN ISO 6946:1996 pk. 5.3 Opór cieplny warstw powietrza. tak - tylko nie w scianie - chyba ze zrobisz tak by w mniejsze powierzchnie powietrze zamknac - np murujac na przemian - raz szerszy pustak od srodka raz od zewnatrz. Jak wymurujesz cala szczeline na wyskosc calej sciany to tak jakby tego powietrza nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 30.11.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Z tematu opowiesci o wykonawcach: Jakis czas temu szukalem ekipy do zrobienia elewacji - system Rockwool Ecorock-L - welna + tynk. Na sasiedniej budowie pracowala ekipa majstra do ktorego bardzo cesto biegal po rady moj tesc. Co tamten "fachowiec" powiedzial to bylo swiete. Kiedys przy okazji zagadnalem tego speca czy by sie nie wzial za moja elewacje. Slowo do slowo i dowiedzialem sie ze "Panie ale welny nie kladzie sie na sciany! Ja 5 lat w Niemczech robilem na budowach i sie znam. Pan mysli ze u nas dlaczego wszyscy styropian klada? Bo jest lepszy! Nikt welny nie kladzie, bo styropian jest cieplejszy". Moja uwage o tym ze biora styropian boi jest zdecydowanie tanszy puscil katem uszu i dalej kontynuowal pokazujac mi dom naszego innego sasiada " Panie a widzi Pan ten dom? Tam gdzie jest ta blachodachowka? Panie, mnie na szkoleniach w Niemczech uczyli ze blache to sie daje minimum 200km od morza, blizej nie. Ja bym tutaj (w Tczewie - moje wtracenie) nigdy blachy nie kladl!" Nie musze chyba dodawac ze ten "fachowiec" u mnie nic nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 30.11.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 co do fachowców pracujących w niemchech jak ktoś mi się chwali że łazienkę zrobił mu znajomy co to w niemczech robi to wiem czego się spodziewać polacy są bardziej wymagający większą wagę przywiązują do szczegułów ci fachowcy (niemieccy) to dawno w polsce nie robili i myślą że są najlepsi wziąść za łep i pokazać jak tu się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 My od potencjalnej ekipy dowiedzielismy się, że ściany fundamentowe najzdrowiej i najtaniej robić z cegły pełnej. Najzdrowiej chyba dla kondycji ekonomicznej ekipy BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monidare 30.11.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 ostanio rozmawialem z ekipa (blisko naszej dzialki robili...) ze interesuje mnie to i tamto a najlepiej calosc; i tu zaczely sie schody bo ekipa to nie kopie pod fundamenty recznie, bo to ciezko i najlepiej to zebym im zalatwil na ta robote "kopiarke" (czyt. koparke) to bedzie bardziej dokladniej i oni pozniej chcieli mi stawiac sciany i ... eh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toffi 30.11.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jako że zajmuję się sprzedażą paneli czasami mam odjazdy i zadaję "dziwne" pytania sprzedawcom w marketach budowlanych, oto jeden przykład: - Dzień dobry, przepraszam, czy mógłby mi Pan wyjaśnić dlaczego ten panel jest bezklejowy ?? - A prosze Pana, np. jak będzie Pan malował ściany to można taki panel zdementować i ułożyć na nowo........ - Dziękuję Panu :D :D np comments Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts