Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama segmentowa do garazu - 2 stanowiska

Recommended Posts

Witajcie,

Proszę Was o podpowiedź, za chwilę będę stawiał słupy i jest to ostatni moment aby podjąć decyzję w zakresie bramy garażowej. Celuję w bramę segmentową.

Projektant przyjął bramę 500x230. Odległość między ścianami w garażu to 600 cm.

Węgarek bramy to dwa słupy żelbetowe. Odległość między słupami w projekcie wynosi 500 cm.

Dwa pytania jakie mi się rodzą:

1. czy węgarki należy ocieplić (tego nie mam w projekcie), jeśli tak to jaką grubością styropianu ? 5 cm ? 10 cm ? a może więcej ?

2. ocieplenie dodatkowo zmniejszy otwór wjazdowy i czy w związku z tym nie zwiększyć komfortu i zamontować bramę 550 cm ?

średniej klasy samochód to ok 210 cm pomiędzy lusterkami, co daje 'luzu' 20 miedzy lusterkiem i węgarkiem. Nie za mało ?

Jakie są Wasze doświadczenia ?

Brama to niestety ten element który raz zrobiony będzie na całe życie i powiększyć sie już potem nie da.

Zależy jakiej długości masz garaż, raczej nie 10 m.

Praktyka jest taka ( z opinii szczęśliwych i zadowolonych użytkowników garażu w projekcie dwustanowiskowego) że w garażu stoi jeden samochód a drugi na zewnątrz). To na rysunku tak ładnie wygląda w rzeczywistości nie wjedziesz (znaczy ty może wjedziesz, ale jest jeszcze ta druga połowa, albo odwrotnie) tak jak planujesz a ustawianie samochodu w środku to skończy się na tych ocieplonych węgarkach.

Porozmawiaj ze sprzedawca bramy ,niekiedy większych jak 5m nie chcą montować.

Ocieplenia kładziesz tyle ile pozwala brama, w powietrzu ocieplenia nie zamocujesz

Im większa tym lepiej (osobiście bym nie powiększał, bo to nijak nie zmieni wielkości w środku

Garaz w bryle, ocieplony.

W planach do zrobienia pętla podłogowego tak aby utrzymać w razie potrzeby plus kilka stopni, ale generalnie nie planuje zbytnio szaleć z ogrzewaniem. Nad garażem praktycznie tylko strych.

Ja jeszcze pozwalam sobie na odrobinę naiwności i liczę że mimo wszystko będzie tam stało dwa samochody :D

Ocieplenia kładziesz tyle ile pozwala brama, w powietrzu ocieplenia nie zamocujesz

To stwierdzenie już gdzieś czytałem, ale przyznam ze go nie rozumiem.

Wyobrażam sobie ze przyklejam styropian w świetle bramy i w sumie nie wiem czemu brama miałaby ograniczać grubość tego styropianu ? jeśli na ścianie mam 20 cm to co ogranicza abym teoretycznie tyle samo sobie przykleił na węgarku ? będzie on przecież przyklejony do słupa a nie do bramy.

Mój garaż to 40,2m2 żadna tajemnica co to za dom bo jest w podpisie z kolekcji muratora.

Raz udało mi się tam zmieścić dwa auta, a tak.....nigdy więcej.

Zapewne małe coś tak jak renault captur x2 by weszły.

Ogólnie jeśli myślisz o jednej bramie dla dwóch aut to odradzam , a już garaż ogrzewany i wyjazd przez taką bramę - w ciągu kilku sekund powietrze wewnątrz jest takie jak na zewnątrz. Pisałem to już kiedyś - jeśli jest szansa zrobiłbym dwie oddzielne bramy - cena dosłownie niewiele odbiega od jednej, ale wjazd, komfort niewspółmiernie większy.

Ten element u mnie jest ocieplony 3 cm bardzo twardym styropianem.

Mój garaż to 40,2m2 żadna tajemnica co to za dom bo jest w podpisie z kolekcji muratora.

Raz udało mi się tam zmieścić dwa auta, a tak.....nigdy więcej.

Zapewne małe coś tak jak renault captur x2 by weszły.

Ogólnie jeśli myślisz o jednej bramie dla dwóch aut to odradzam , a już garaż ogrzewany i wyjazd przez taką bramę - w ciągu kilku sekund powietrze wewnątrz jest takie jak na zewnątrz. Pisałem to już kiedyś - jeśli jest szansa zrobiłbym dwie oddzielne bramy - cena dosłownie niewiele odbiega od jednej, ale wjazd, komfort niewspółmiernie większy.

Ten element u mnie jest ocieplony 3 cm bardzo twardym styropianem.

Bardzo zgrabny projekt.

Zdaję sobie sprawę że garaż szybko się wyziębi, ale wydaje mi się że różnica będzie nie aż tak duża w szybkości wyziębiania przy pojedynczej czy przy podwójnej bramie.

Z dwoma bramami może być trudno. Szerokość garażu to zaledwie 6 m. Licząc że trzeba zostawić ze 25 cm od ściany to zostaje 50 cm na słupek w środku i dwie bramy po 2,5 m. Ciasno, bardzo ciasno.