andrach 12.03.2021 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Witam serdecznie, W 2020 roku nabyłem działkę po której nadziemnie oraz podziemnie szły kable Orange. Wg mapy kable powinny iść po działce gminnej (minimalnie zahaczając moją działkę)Po wznowieniu granic okazało się, że kable Orange idą po mojej działce na dodatek są położone niewiele ponad 50 cm w ziemi co uniemożliwia mi wybudowanie ogrodzenia w wybranym miejscu. Wystąpiłem z pismem do Orange z prośbą o przeniesienie istniejącej infrastruktury lub przedstawienie zasad odpłatnego korzystania z nieruchomości. W odpowiedzi otrzymałem informację, że linia została wybudowana przed wejściem w życie ustawy z 21 lipca 2000 roku Prawo Telekomunikacyjne i w związku z tym jest zobowiązany umożliwić operatorowi na korzystanie naprawianie itd istniejącej linii - oczywiście korzystanie jest odpłatne ale ponieważ wg orange ustawa nie ma mocy wstecz posadowiony kabel nie podlega opłacie ani nie mam możliwości domagania się jego przesunięcia. Sprawdziłem w wydziale geodezji kiedy kabel został naniesiony na działkę - tutaj operat geodecyzjny który ujawnił kabel został wykonany w 2002 roku (co nie oznacza że rzeczywiście kabel nie pojawił się wcześniej) W PINB nie posiadają żadnych zgłoszeń oraz informacji nt prowadzonych prac związanych z prowadzeniem kabla. Proszę o radę jakie podjąć dalej kroki zmierzające do usunięcia kabla lub do uzyskania odszkodowania za jego przebieg po mojej działce. Ew proszę o kontakt kogoś kto zajmuje się konkretnie takimi sprawami. Podgląd mapyhttps://photos.app.goo.gl/pkNdbXSQD582kDkC8 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts