leo10 12.03.2021 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 18szt. longi solar lr4-72hph 450m, konstrukcja gruntowa na pd, kąt 30 stopni,kwestie:1) inwerter 7, czy 8 kw? Fronius huawei, sma, growatt?2) panele szeregowo w 1, czy 2 stringach?3) zabezpieczenie dc- ograniczniki przepięć wystarczą t2, czy powinny być t1/t2 (skrzynki oraz inwerter na konstrukcji, odległość od paneli <10m)?4) czy jest wymagany p.poż (projoy itp.)? -kwestia zabezpieczenia oraz przejścia uzgodnienia z rzeczoznawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 12.03.2021 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 dorzuc 4 panele i daj sofara 8 Kw, albo Huawei 8kW, T2 na gruncie wystarczy, choc widziałem instalki na Huawei i bez zabezpieczen (ma wbudowane), ale lepiej nie ryzykowac. Projoy nie potrzebny, tak samo oszczędź sobie bezpieczników po stronie DC moim zdaniem, zbędny element- zwiększający tylko ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toyo69 13.03.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Czy instalacja na gruncie powinna być robiona desingerem? Mam ofertę bez tego programu, zaproponowaną na spotkaniu w domu. Wystawa południowa, lekki cień( chwilowy) przy wschodzie i zachodzie. Moc paneli 18x530=9540W Jinko Tiger Pro, Falownik SE8K, Optymalizatory SE P404-4R M4M RM na każdym panelu. Co zyskam dodając SolarEdge Modbus Meter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 13.03.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Czy instalacja na gruncie powinna być robiona desingerem? Mam ofertę bez tego programu, zaproponowaną na spotkaniu w domu. Wystawa południowa, lekki cień( chwilowy) przy wschodzie i zachodzie. Moc paneli 18x530=9540W Jinko Tiger Pro, Falownik SE8K, Optymalizatory SE P404-4R M4M RM na każdym panelu. Co zyskam dodając SolarEdge Modbus Meter Podgląd energii pobranej, wysłanej, zużycia na jednej aplikacji, taki gadżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 13.03.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 dorzuc 4 panele i daj sofara 8 Kw, albo Huawei 8kW, T2 na gruncie wystarczy, choc widziałem instalki na Huawei i bez zabezpieczen (ma wbudowane), ale lepiej nie ryzykowac. Projoy nie potrzebny, tak samo oszczędź sobie bezpieczników po stronie DC moim zdaniem, zbędny element- zwiększający tylko ryzyko. Właśnie jak na gruncie to konstrukcja już połączona z ziemią więc T1 i T2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts