Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła na ekogroszek

tomek_byd

Recommended Posts

Witam!

Szukam po Internecie pieca, ale niestety nic nie mogę znaleźć spełniającego wymagania. Potrzebuję piec do rodziców na ekogroszek z automatycznym podajnikiem oraz automatycznym rozpalaniem. Dobrze by było żeby było automatyczne opróżnianie popiołu oraz zdalna kontrola.

Niestety obecna konfiguracja kotłowni nie pozwala na postawienie pieca z tylnym odprowadzaniem spalin i bocznym podajnikiem bo pojemnik znalazł by się w przejściu. Mógł bym postawić piec poprzecznie, ale wówczas musiał by mieć odprowadzenie spalin w górę i wówczas można by skręcić w bok do ściany kominowej. Niestety nie znajduję takich piecy.

Poniżej szkic obecnej konfiguracji. Piec jest obok wejścia. Z tyłu przewód kominowy, a drzwiczki z przodu.

piec.jpg

Nie rozważasz innego rozwiązania? Szczególnie, że nie możesz znaleźć tego co Cię interesuje. Może warto postawić na nie tylko bardziej ekologiczne rozwiązanie, ale również zdecydowanie bardziej komfortowe i zastanowić się nad kotłem gazowym albo nawet pompą ciepła. Jeżeli obawiasz się o koszty inwestycyjne, to przy wymianie kopciucha pomoże program Czyste Powietrze albo jakieś dotacje gminne.

To plan na pewien czas, może rok lub dwa. Był już wybrany zestaw NIBE AMS 10-12 + NIBE BA-SVM 200, tylko niestety pojawił się problem z dotacją z Czyste powietrze. Niestety jest różnica dać z własnej kieszeni 10k, a dać 35k. Teraz szukam rozwiązania awaryjnego, a taki piec też da się później odsprzedać za przyzwoite pieniądze.

Teraz szukam rozwiązania awaryjnego, a taki piec też da się później odsprzedać za przyzwoite pieniądze.

Używkę?

To nie te czasy..

Mam znajomego,któremu rozciekł się kocioł po niespełna 2,5 roku.

Jakby nie afera na forum, to musiałby płacić za naprawę.Pewnie po kolejnych 2,5 roku, pójdzie na złom.

Miej poprawkę na używki...

Wiadomo, że to różnica i niestety początkowe koszty inwestycyjne stanowią barierę dla dużej liczby inwestorów. Tyle że teraz planujesz podjęcie kosztów dwukrotnie. Biorąc pod uwagę odchodzenie od węgla, nie wiem czy za dwa lata taki kocioł faktycznie będzie można sprzedać za przyzwoitą cenę.

A jaki jest problem z Czystym Powietrzem? Oczywiście jeśli nie chcesz, nie musisz podawać szczegółów. Bardziej chodzi mi o to, czy w ogóle nie możecie skorzystać z programu, czy nie możecie skorzystać teraz. Weź pod uwagę jeszcze możliwość skorzystania z ulgi termomodernizacyjnej która też końcowo obniży koszty

To ogólnie ma być instalacja dla domu rodziców, gdzie mieszka jeszcze siostra z rodziną. Okazało się, że przy tylu osobach i podgrzewaczu gazowym zużycie gazu jest zbyt duże i nie mieści się w normie 5900kWh średniorocznie za ostatnie 3 lata. Zużycie się nie zmieni, więc jedyna szansa, że zmienią warunku, bo niby rządzi "prorodziny" PiS, ale za jego rządów jest punkt w programie, który wyklucza duże rodziny. Jak się przeliczy zużycie na osobę to jest normalne, ale ilość osób jest za duża.

Co do podwójnych wydatków to tylko w małej części bezie podwójny, bo takie piece też są w granicach 7-8k. Instalacja z pompą to już, aż 35k. Na razie to jest po prostu szukanie planu awaryjnego.

Ogólnie zaporowe warunki programu były zgłaszane w górę, ale czy ktoś władny zareaguje to nie wiadomo. Nie wiadomo ile takich przypadków jest w skali kraju. Może zmienią to szybko, a może za wiele lat, albo wcale.

Jest piec węglowy klasy 1 do CO oraz bojler gazowy do CWU.

Co do czystego powietrza to dotacja nie przysługuje osobom, które mają ogrzewanie gazowe. Niestety nie weryfikują tego na podstawie fizycznego pieca tylko zużycia gazu i określili nieprzekraczalne zużycie roczne na poziomie 5600kWh (w poprzednim poście pomyliłem się z wartością). W dodatku liczą średnią z ostatnich 3 lat. Jeśli ktoś nie ma pieca gazowego do CO, ale przekracza limit 5600kWh rocznie to traktują go jak by miał piec gazowy i nie przysługuje wówczas dotacja.

Piec opalany jest drewnem. Trudno mi określić jakimi ilościami. Dom jest dobrze ocieplony od ławy fundamentowej, aż do dachu. Bardziej chodzi o zapewnienie komfortu obsługi, czyli system automatyczny bez konieczności rozpalania, dokładania i tak w kółko. Wiadomo, że ekogroszek będzie droższy, ale da komfort użytkowania. Niestety konfiguracja kotłowni stanowi problem przy piecu z klasycznym podajnikiem po boku i tylnym odprowadzeniem spalin.

bez sensu pchać się w węgiel. gaz nie jest droższy od węgla to po pierwsze, po drugie do ogrzewania domu jest jeszcze pompa powietrzna .

ciężko ludzie przyjmują wiedzę.:no:

Po pierwsze gaz wychodzi jednak troche drożej a po drugie nie wszystkie domostwa mają możliwość podłączenia gazu z sieci, u nas np nie jest podciągniety i dlatego mamy ogrzewanie ekogroszkiem. Piec 5 klasy z podajnikiem i opał od :spam: Dostawa jest za darmo, towar bardzo dobrej jakosci z małą ilością popiołu, dobrze sie pali i dostarczany w workach a wysylka w ciagu 24h

Edytowane przez finlandia

Piec opalany jest drewnem. Trudno mi określić jakimi ilościami. Dom jest dobrze ocieplony od ławy fundamentowej, aż do dachu. Bardziej chodzi o zapewnienie komfortu obsługi

Skoro dobrze ocieplony, to nie ma problemu.

Montuj tani kociol gazowy np Telmeta.

Gaz masz, a kocioł gazowy wyjdzie znacznie taniej od śmieciucha 5 klasy z montażem.

W sumie sprawa się kula już od 2 lat. W zeszłym roku był już wybrany kocioł De Dietrich AGC 15/V 160SL, ale niestety sprawy instalacyjne nie zostały dogadane przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. W tym roku miał być powrót do tego kotła, ale czytając artykuły o niebezpieczeństwie uwolnienia cen gazu, zmieniliśmy zdanie i poszliśmy w pomysł pompy ciepła. W sumie może podrożeć zarówno gaz jak i prąd, ale gazu samemu się nie wygeneruje, a prąd już tak.

Docelowo ma być pompa ciepła z instalacją fotowoltaiczną. Niestety ze względu na koszt wymagana jest dotacja. Zakup teraz kotła gazowego do ogrzewania najprawdopodobniej wyeliminuje w przyszłości możliwość dotacji, więc na razie idziemy na przeczekanie, aż zwiększą limit zużycia gazu do dotacji lub jakoś to bardziej urealnią dla większych rodzin. Jeśli to przeczekanie będzie dłuższe to myślimy o np. piecu na ekogroszek, ale właśnie musi być z dobrym kierunkiem ustawienia. Te z Sekom z kilka wiadomości wyżej, wyglądają na dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o możliwości ustawienia.

Pchać się w węgiel na przeczekanie?

Ludzie...

Społeczeństwo się bogaci, ceny podstawowych produktów jak chleb czy opał będzie z czasem stanowić coraz mniejszą część dochodów.

Jak czytam ten strach że za 30 lat zdrożeje gaz...

Edytowane przez Janekk1234

nie widze tu wrozbitow co by okreslili sie jak bedzie za 10 czy 30 lat, kazda inwestycja niesie jakies ryzyko. Załozylem piec i mój opał to :spam: wychodze na tym dobrze i nie wnikam ile by mnie wyniosl gaz bo takowy mam nie podciagniety pod dzialke. Nie wykluczam jednak ewentualnosci przejscia na PC za jakis czas bo bedzie wychodzila korzystniej Edytowane przez finlandia

nie widze tu wrozbitow co by okreslili sie jak bedzie za 10 czy 30 lat, kazda inwestycja niesie jakies ryzyko. Załozylem piec i pmój opał to :spam: wychodze na tym dobrze i nie wnikam ile by mnie wyniosl gaz bo takowy mam nie podciagniety pod dzialke. Nie wykluczam jednak ewentualnosci przejscia na PC za jakis czas bo bedzie wychodzila korzystniej

Kolejny post spamera od węgla. Świadczy to o tym że sprzedaż kiepsko idzie.

Edytowane przez finlandia
Przy cytatach proszę o wykreślenie spamu

No niestety faktycznie, przy takim zużyciu gazu Czyste Powietrze odpada, a wiadomo czy ten warunek kiedyś zostanie zmieniony? Stare kotły gazowe nie są traktowane jako kopciuchy. A w gminie nie ma żadnych dotacji? Wciąż jeszcze zostaje ulga termomodernizacyjna.

Wydaje mi się, że kupowanie kotła na węgiel i to jeszcze tylko na przeczekanie mija się z celem. Możesz jeszcze popatrzyć na kredyty dedykowane pod OZE, które mają zwykle trochę lepsze warunki i w taki sposób pomyśleć o pompie ciepła.