Edxx 12.03.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Witam, Proszę o konsultację przed modyfikacją kotłowni w domu z bala. Jest to agroturystyka z pokojami na wynajem, max 17 osób. Teren Bieszczad, wynajem głównie w okresie wiosna-jesień. Aktualne źródło ciepła to piec z podajnikiem ekogroszku. Zdalnie można włączyć piec elektryczny ale ta opcja była rzadko używana. Dom jest w pełni zautomatyzowany, każdy grzejnik, każde pomieszczenie z ogrzewaniem podłogowym ma założony zawór na rozdzielaczu. W każdym pomieszczeniu jest możliwość regulacji zadanej temperatury. Zbiornik CWU jest ogrzewany w pierwszej kolejności przez solary a później przez pompę ciepła Hewalexa. W zimie temperatura na piecu CO to max 60st. Zazwyczaj jest to 50-55stopni. Ponieważ piec z podajnikiem wymaga częstej obsługi i za niedługo musi być wyłączony postanowiłem zainstalować pompę ciepła Hitachi 11kW typu monoblok. Cała instalacja jest zalana glikolem do -40st wiec nie ma problemu z zabezpieczeniem pompy. Pozwoli mi to też całkowicie zdalnie regulować temperaturą w domu podczas moich częstych wyjazdów, Nową konfigurację wyobrażam sobie jak poniżej Proszę o uwagi do całości koncepcji i sugestie co do wielkości bufora Pozdrawiam Edward Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.03.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Poczytaj najpierw troche podstaw o pompie ciepla.Czyli jak traci cop wraz ze wzrostem temp.na zasilaniu ,jaka potrzebuje wezownice do grzania cwu i takie tam.Napewno przy takiej instalacji jak u ciebie musisz stworzyc dwa obiegi pierwotny i wtorny czyli pierwotny to obieg tylko pomiedzy pompa a buforem a wtorny to pomiedzy buforem a instalacja c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edxx 13.03.2021 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Witam, Szukałem projektanta, który zaproponowałby optymalne rozwiązanie ale lokalnie nie znalazłem. Może tu się uda Jest to przeróbka istniejącej, dość rozbudowanej kotłowni w specyficznym obiekcie. Najwięcej potrzebuję CWU w okresie letnim dla turystów (16 osób). Na poczatku CWU była grzana przez pompę ciepła Hewalexa i dogrzewana grzałką. Zbiornik miał jednak od początku 2 wężownice. Po czasie założyłem kolektory słoneczne. Orientacja południowy wschód. Że mam rozbudowaną automatykę którą sam stworzyłem to mam możliwość grzania kolektorami z rana a gdy już nie są oświetlone słońcem to włączam pompę ciepła i kontroluję temperaturę minimalną pompą i grzałką Pompa ciepła do CWU jest zainstalowana na poddaszu , zimą spuszczam z niej wodę i wyłączam. Na wylocie zimnego powietrza z pompy zabudowałem zwrotnicę i w zależności od okresu wyrzut powietrza jest na zewnątrz lub latem na klatkę schodowa co daje efekt darmowej klimatyzacji. Zimą CWU ogrzewam z pieca CO na ekogroszek. Sprawa ogrzewania: W okresie zimowym są krótkie okresy kiedy mam gości, wtedy głownie wykorzystuję dla siebie parter, gdzie jest ogrzewanie podłogowe. Pokoje na piętrze, które wynajmuję mają grzejniki i drabinki w łazienkach. Każdy pokój mogę za sterować i wyłączyć ogrzewanie. Jęzeli jest włączone ogrzewanie to reguluję temperaturę na poziomie 21st w pokoju i 22 w łazience. W przyziemiu jest "sala biesiadna" około 35m2 gdzie są 2 grzejniki. Co chcę osiągnąć: Chciałbym głownie w okresach przejściowych wiosna i jesień dogrzewać dom żeby nie było konieczności rozpalania w piecu CO i grzać zimą do momentu kiedy będzie to sensowne - potem rozpalać piec z podajnikiem. Ponieważ dużo podróżuję służbowo nie zawsze jestem na miejscu dlatego inwestuję w zdalnie sterowane, bezobsługowe systemy. Dlatego od poczatku był zainstalowany kocioł elektryczny Kospela. Można go było właczyć i nagrzać dom zdalnie przed przyjazdem. Ogólnie to był rzadko używany głównie do szybkiego dogrzania CWU. Nie jest ekenomicznie go teraz sprzedawać. Zastanawiałem się czy nie zabudować go za buforem na instalacji do grzejników i tytlko tam dogrzewać wodę CO. Pompa ciepła: Wytypowałem Hitachi 11kW monoblok. Lokalizacja gdzie mogę ją zabudować to około 15m od bufora w kotłowni. W instalacji i tak mam roztwór glikolu wiec nie powinien to być problem. Myślę o podłączeniu rurami Aktualne zużycie węgla w zimie: Mam już zainstalowaną fotowoltaikę 4,6 kWp, docelowo 10 kWp. Jak już wspomniałem budynek mam dość dobrze oczujnikowany, mogę zadawać i regulować temperaturę w każdym pomieszczeniu poprzez zawory odcinające na rozdzielaczach. Każda pompka jest sterowana osobno. Pompa ciepła ma być źródłem ciepła, które zdalnie można włączyć i regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edxx 16.03.2021 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Witam, Zlecę wykonanie projektu przyłączenia pompy do istniejącej instalacji.Proszę o kontakt mailowy [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts