Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominy z klinkieru, ale jakiego?

Ewcia72

Recommended Posts

Mam problem z kominami. Mają być wykonane z klinkieru kratowanego, a dopiero ostatnie warstwy z pełnego. Sprawa jest pilna bo pogoda coraz gorsza, a dach jeszcze nie przykryty dachówką jedynie deskami i papą. Cegła kratowana juz jest, pełna ma dopiero dojechać około piątku.

Buduję po raz pierwszy i nie jestem specem od kominów dlatego pytam,czy przejście komina z pomieszczenia na dach nie powinno być wykonane z pełnej cegły? Czy przy nacinaniu fleksem do obróbki blacharskiej nie bedzie przeszkadzało, że cegła jest kratowana, a w konsekwencji czy potem nie będzie przecieków? Moi fachowcy twierdzą, że nie, i że już wiele razy w ten sposób kominy budowali i nic się nie dzieje, mało tego nawet dają gwarancję. Z kim nie rozmawiam każdy ma inną teorię na ten temat. Nie jestem pewna, czy mówią tak bo jest im wygodnie i nie chcą czekać, aż do piątku na pełną cegłę, czy rzeczywiście takie rzeczy są dopuszczalne. Proszę pomóżcie.

A mówią, że stan surowy to mały pikuś, aż strach pomyśleć co bedzie dalej....

Ci goście dobrze mówią - wystarczy na góre komina dać 4-5 warst pełnej cegły przez którą nie przejdzie woda do dziurawki. Danie pełnej na przejsciu dachu nic nie daje - ważne tylko jest, aby nie było szczelin na łączeniach zaprawy z cegłami, bo jesli będą to woda będzie się lała do szczelin w cegle. Po prostu niech to staranie zrobią. Daj zaprawę z trasem, żeby nie było wykwitów na kominie z fug.

Twoi fachowcy dobrze Ci radza. Cegle pelna wystarczy dac na ostatnich warstwach. U mnie bylo to 6 warstw: jedna pod otworami wntylacji, 2 - wyokosc otworow wentylacyjnych i 3 - zwienczenie komina.

Naciecia na obrobki nie powinny byc tak glebokie by siegac szczelin. Poza ty, jak pisze tykson1, niech to robia starannie.

nAJWAŻNIEJSZE ŻEBY ZROBILI TO STARANNIE TJ.DOBRZE USZCZELNILI POŁĄCZENIE DACHU I KOMINA. nIE ZAPOMNIJ PRZY TUM O KRATKACH WENTYLACYJNYCH, NA TYM ETAPIE NAJLEPIEJ JE ZAMONTOWAĆ.JA WYBRAŁEM KLINKIER FIRMY WIENNERBERGER-JESTEM ZADOWOLONY.PONADTO ZAMIAST TZW.CZAPKI NA KOMINIE OSTATNIĄ WARSTWĘ OBŁOŻYŁEM BLACHĄ W KOLORZE DACHU I ZBLIŻONĄ DO CEGŁY KLINKIEROWEJ -EFEKT ZARĄBISTY.

Dziekuję wszystkim za pomoc. Niestety po tym jak moi fachowcy mieli skończyć do 15 października, a jutro wskoczą w grudzień jakoś już przestałam im ufać i dodam, że to opóźnienie nie wynika z ich pedantyczności w pracy, dlatego jednak dla świętego spokoju zdecydowałam się polecić wykonanie tego przejścia z pełnej cegły. Wiem, że mnie dziś za to nienawidzą ale ja tam chcę mieszkać lata i to ze spokojnym sumieniem. :wink: