Program93 13.03.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Witam ,Posiadam 6 sztuk takich drzwi na dwóch balonach . Montowane były z 10 lat temu , nie wiem w jaki sposób , ale zapewne montaż zwykły i izolacja słaba . Problemem jest to , ze miałem robiona izolacje balkonów wraz z żywica i tutaj widać jak drzwi pracują latem dolegały do izolacji i żywicy , a na zimę szpara.Myśle czy w dolny próg nie wkręcić jakiś kotew po 1 na stornie ? Dociśnie ramę do wylewki i nie będzie tak pracowała ? Najlepiej wykonać to latem gdy będzie temperatura i rama dojdzie do izolacji czy mogę to zrobić nawet teraz ? Jakie tutaj kotwy czy wkręty zastosować + pewnie silikon na gwint ?Dziękuje za pomoc , pozdrawiam . https://zapodaj.net/ae38b31e0e1b4.jpg.html https://zapodaj.net/ec8e4b40cb8b7.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Przecież jeśli tak zrobisz to wtedy futryna się ugnie i powstanie szpara pomiędzy nią, a skrzydłem drzwi. I co wtedy? będziesz przyklejać uszczelki na drzwi, aby uszczelnić tak powstałą szparę.Trzeba zlikwidować szparę, ale pod futryną, a nie futryną ją likwidować . I do takich rzeczy nie korzysta się z sylikonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 14.03.2021 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Miejsce połączenia okna PCV z innym materiałem zawsze będzie podlegało odkształceniom termicznym. Stad profile bazowe są cofnięte "do wewnątrz" w stosunku do ramy okna by można było podłożyć pod ramę jakiś wodoszczelny materiał (obróbka blacharska, płytki, itp.).U ciebie wykonano połączeni "na styk" więc zawsze pęknie.Jeżeli problemem jest wnikanie wody w to miejsce to rozwiązaniem jest zastosowanie w tym miejscu jakiegoś okapnika połączonego na sztywno z oknem i elastycznie z tarasem.Może to być np. profil aluminiowy lub systemowy profil PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 14.03.2021 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Chodzi o samo zakotwienie jak to wyglada przy dzisiejszym montażu okien/drzwi gdzie kotwy idą po bokach od dołu i góry .Hydroizolacja pod żywica tez jest materiałem pracującym wiec nie powinno tak się dziać . Szukam zdjęć z jakiś realizacji gdzie pokazane jest prawidłowo wykończenie balkonu przy drzwiach z pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.03.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Mocuje się okno po całym obwodzie. Czy to kotwy, czy śruby, czy kątowniki. Wszystko dobiera się indywidualnie pod układ posadzki na budowie (to nie mur dookoła, że w większości jest tak samo). Okno pracuje jednak bardzo. Może więc na styku z żywicą dać jakiś bardziej elastyczny uszczelniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 16.03.2021 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Hydroizolacja pod żywica tez jest materiałem pracującym wiec nie powinno tak się dziać . Zależy jaka to hydroizolacja, różne produkty mają różne parametry w tym jeśli idzie o elastyczność. Na styku dwóch różnych materiałów zawsze daje się jaką dylatację z elastycznym wypełniaczem. Np. zatapia się w hydroizolacji odpowiednie taśmy np. z kauczuku syntetycznego. Ale jak mówi kol. Finlandia rozwiązania trzeba dobrać indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts