Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balonowe pomoc z montażem

Recommended Posts

Witam ,

Posiadam 6 sztuk takich drzwi na dwóch balonach . Montowane były z 10 lat temu , nie wiem w jaki sposób , ale zapewne montaż zwykły i izolacja słaba . Problemem jest to , ze miałem robiona izolacje balkonów wraz z żywica i tutaj widać jak drzwi pracują latem dolegały do izolacji i żywicy , a na zimę szpara.

Myśle czy w dolny próg nie wkręcić jakiś kotew po 1 na stornie ? Dociśnie ramę do wylewki i nie będzie tak pracowała ? Najlepiej wykonać to latem gdy będzie temperatura i rama dojdzie do izolacji czy mogę to zrobić nawet teraz ? Jakie tutaj kotwy czy wkręty zastosować + pewnie silikon na gwint ?

Dziękuje za pomoc , pozdrawiam .

https://zapodaj.net/ae38b31e0e1b4.jpg.html

https://zapodaj.net/ec8e4b40cb8b7.jpg.html

Przecież jeśli tak zrobisz to wtedy futryna się ugnie i powstanie szpara pomiędzy nią, a skrzydłem drzwi. I co wtedy? będziesz przyklejać uszczelki na drzwi, aby uszczelnić tak powstałą szparę.

Trzeba zlikwidować szparę, ale pod futryną, a nie futryną ją likwidować . I do takich rzeczy nie korzysta się z sylikonu.

Miejsce połączenia okna PCV z innym materiałem zawsze będzie podlegało odkształceniom termicznym. Stad profile bazowe są cofnięte "do wewnątrz" w stosunku do ramy okna by można było podłożyć pod ramę jakiś wodoszczelny materiał (obróbka blacharska, płytki, itp.).

U ciebie wykonano połączeni "na styk" więc zawsze pęknie.

Jeżeli problemem jest wnikanie wody w to miejsce to rozwiązaniem jest zastosowanie w tym miejscu jakiegoś okapnika połączonego na sztywno z oknem i elastycznie z tarasem.

Może to być np. profil aluminiowy lub systemowy profil PCV.

Chodzi o samo zakotwienie jak to wyglada przy dzisiejszym montażu okien/drzwi gdzie kotwy idą po bokach od dołu i góry .

Hydroizolacja pod żywica tez jest materiałem pracującym wiec nie powinno tak się dziać . Szukam zdjęć z jakiś realizacji gdzie pokazane jest prawidłowo wykończenie balkonu przy drzwiach z pcv.

Mocuje się okno po całym obwodzie. Czy to kotwy, czy śruby, czy kątowniki. Wszystko dobiera się indywidualnie pod układ posadzki na budowie (to nie mur dookoła, że w większości jest tak samo).

Okno pracuje jednak bardzo. Może więc na styku z żywicą dać jakiś bardziej elastyczny uszczelniacz?

Hydroizolacja pod żywica tez jest materiałem pracującym wiec nie powinno tak się dziać .

Zależy jaka to hydroizolacja, różne produkty mają różne parametry w tym jeśli idzie o elastyczność.

Na styku dwóch różnych materiałów zawsze daje się jaką dylatację z elastycznym wypełniaczem. Np. zatapia się w hydroizolacji odpowiednie taśmy np. z kauczuku syntetycznego. Ale jak mówi kol. Finlandia rozwiązania trzeba dobrać indywidualnie.