Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie kilku pomieszczeń do jednego kanału wentylacyjnego

Recommended Posts

Witam! Jestem nowa na forum wraz z mężem mamy problem z wentylacja w mieszkaniu.

Dawniej znajdowała się tutaj piekarnia, obecnie pomieszczenia mieszkalne. Nie posiadamy w domu żadnej wentylacyji, tylko nawiewniki w oknach, przez cały sezon borykaliśmy z wilgocią na okach i pleśnią, , postanowiliśmy zabrać się za zrobienie wentylacji-lepiej późno niż wcale. Niestety posiadamy tylko jeden komin nie używany, z jednym kanałem wentylacyjnym.

Czy jest możliwość podłączenia kilku pomieszczeń do w/w komina? Dokładniej kuchni z salonem, łazienki, przedpokoju i sypialni? Wszystkie pokoje są na jednym poziomie, sufity podwieszane. Jak się za to zabrać, czy taka wentylacja grawitacyjna ma prawo działać prawidłowo? Jeśli nie, to czy jest jakaś możliwość na poprawę wentylacji w mieszkaniu. Myślę nad zapłaceniem za projekt, ale najpierw chce sprawdzić czy ma to sens.

Bardzo dziękuję za każdą pomoc :)

Wątpię, aby przekrój tego komina sprostał wentylacji tak dużej powierzchni. Zapewne każdy projekt który powstanie będzie oparty na wentylacji mechanicznej, lub wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła(rekuperacji) tym bardziej, że jest możliwość ukrycia przewodów wentylacyjnych ponad sufitem podwieszanym.