Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Moje rynny mają jakieś 17 lat i jeden narożnik oraz dwa łączenia przebiegają nad schodami tarasu. Jako że mam płytki to dwa razy już je w kilku miejscach przekładałem bo odpadły. Dopiero w zeszłym roku latem (lepiej późno niż wcale :D) zwróciłem uwagę na cieknące rynny. Zastanawiałem się co zastosować żeby zrobić to raz a porządnie na kolejne wiele lat. Na początku myślałem o silikonach czy lepikach dekarskich ale czytałem inne posty , że rynny się rozszerzają więc musi to być coś co będzie zawsze elastyczne. No i wymyśliłem , zaryzykowałem i póki co jest bez przecieków od zeszłego lata po wiosnę tego roku. Rozebrałem rynny w miejscach przecieków umyłem uszczelki i przed założeniem zastosowałem przed uszczelką twardy SMAR. Obserwowałem latem czy coś wycieka czy się upłynnia ale mimo upałów, strony południowej i brązowego koloru rynien nic nie wyciekało. Jesienią i zimą przy dużych mrozach smar ładnie pracował i uszczelniał a teraz na wiosnę też bardzo dobrze uszczelnia.

Jak ktoś ma podobny problem to żeby nie odkrywał ameryki polecam uszczelnić smarem stałym , jakimś twardym. Można ewentualnie dla zwiększenia jego gęstości dodać trochę sproszkowanego grafitu lub też suchej sproszkowanej gliny.

• Like 1
Miałem obawy co do silikonu czy czegoś dekarskiego co przestaje być elastyczne. Im dłuższy odcinek rynny tym większy skurcz lub rozszerzanie. Silikon czy jakiś uszczelniacz dekarski "utwardza się" i przy większych ruchach temperaturowych zostanie ścięty między uszczelnieniem a rynną. W przypadku smaru nie ma takiej możliwości bo smar jest cały czas elastyczny i przylega do powierzchni.