olo75 13.03.2021 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Witam Moje rynny mają jakieś 17 lat i jeden narożnik oraz dwa łączenia przebiegają nad schodami tarasu. Jako że mam płytki to dwa razy już je w kilku miejscach przekładałem bo odpadły. Dopiero w zeszłym roku latem (lepiej późno niż wcale ) zwróciłem uwagę na cieknące rynny. Zastanawiałem się co zastosować żeby zrobić to raz a porządnie na kolejne wiele lat. Na początku myślałem o silikonach czy lepikach dekarskich ale czytałem inne posty , że rynny się rozszerzają więc musi to być coś co będzie zawsze elastyczne. No i wymyśliłem , zaryzykowałem i póki co jest bez przecieków od zeszłego lata po wiosnę tego roku. Rozebrałem rynny w miejscach przecieków umyłem uszczelki i przed założeniem zastosowałem przed uszczelką twardy SMAR. Obserwowałem latem czy coś wycieka czy się upłynnia ale mimo upałów, strony południowej i brązowego koloru rynien nic nie wyciekało. Jesienią i zimą przy dużych mrozach smar ładnie pracował i uszczelniał a teraz na wiosnę też bardzo dobrze uszczelnia. Jak ktoś ma podobny problem to żeby nie odkrywał ameryki polecam uszczelnić smarem stałym , jakimś twardym. Można ewentualnie dla zwiększenia jego gęstości dodać trochę sproszkowanego grafitu lub też suchej sproszkowanej gliny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.03.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Patent dobry z tym smarem tym bardziej że sprawdzony. Ja na takie przecieki stosowałem zawsze silikon dekarski. Po rozbiórce połączeń i wyczyszczeniu smarowałem laczenie silikonem, po czym całość składałem i z przeciekami tez nie było problemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 13.03.2021 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Miałem obawy co do silikonu czy czegoś dekarskiego co przestaje być elastyczne. Im dłuższy odcinek rynny tym większy skurcz lub rozszerzanie. Silikon czy jakiś uszczelniacz dekarski "utwardza się" i przy większych ruchach temperaturowych zostanie ścięty między uszczelnieniem a rynną. W przypadku smaru nie ma takiej możliwości bo smar jest cały czas elastyczny i przylega do powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.03.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Do uszczelnień jest silikon dekarski, jest on elastyczny praktycznie przez cały okres po nałożeniu. Pisze praktycznie bo tak naprawdę rok czy dwa lata po zaaplikowaniu nie sprawdzałem jaki jest ale przecieków nie ma więc tez zdaje egzamin:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts