Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Requperator podwieszany jaki wybrać do 10 tyś

Recommended Posts

Witam

Jak ja się cieszę, że trafiłem na to forum. Może pozwolicie mi rozwiązać mój zakręcony problem

Zbliżam się do zakupu rekuperatora.

Nowy dom, powierzchnia zabudowy 160m2, kubatura to 670m3, ale to pewnie z garażem, bez garażu 570m3. W domu dwie osoby dorosłe i dwa koty. Kuchnia z oknem i płytą indukcyjną, dwie małe łazienki.

Wyliczono mi, że potrzebuję rekuperatora o wymianie 240m3. Ja czytając rózne artykuły myślę, że zakupiłbym rekuperator 350m3 bo wydaje jakoś mi się, że te wyliczone 240m3 to za mało i reku pracowałby na wyższych obrotach non stop.

Problem jest taki, że w ocieplonym, ale nie ogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym przy garażu mam mało miejsca i celuję w rekuperator wąski podwieszany. Drugim problemem są fundusze; na rekuperator moge wydac 10 tyś A trzeci problem, to z jednej strony musi byc czerpnia i wyrzutnia a z drugiej nawiew i wywiew.

Wstępnie wybrałem poniższe:

ThesslaGreen Airpack4 energy 300H

Thesslagreen Airpack4 energy 400H - mocniejszy, ale mieszczę się w cenie.

Reqnet IZZI 302 ERV - kusi mnie odzysk wilgoci bardzo mocno

Reqnet F350 ERV

Wanas 345

Czy warto dołożyć z 2 tyś do:

Reqnet H400 ERV - ale to ostateczność jeśli warto, bo może przewymiarowany?

Wydaje mi się, że wolałbym kupić jakiś z dodatkowymi czujnikami niż goły w wersji podstawowej

Pozdrawiam serdecznie i przepraszam, jeśli był juz taki temat, bądż mój problem jest zbyt banalny