Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

użytkowanie wieczyste działki

segars

Recommended Posts

Kupiliśmy działkę z prawem wieczystego użytkowania (podzielone pole). Za nasze pieniądze zostały zbudowane drogi, chodniki, kanalizacja, wodociągi. Cała ta infrastruktura została przekazana jako darowizna gminie. Starostwo opłatę za użytkowanie wieczyste gruntu uzależniło od obecnej wartości gruntu (oczywiście nie uwzględniając, że jego wartość wzrosła dzięki poczynionym przez nas inwestycjom, a nie inwestycjom gminy).

Czy możemy odwołać się od tej decyzji. Na jakiej podstawie; jakich użyć argumentów?

Polecam lekturę ustawy o gospodarce nieruchomościami.

Jeśli dobrze pamiętam art.77 mówi o sposobie ustalania opłat rocznych, które zależą od wartości nieruchomosci.

Opłatę można pomnieszyć o wartość nakładów, które poniósł uzytkownik wieczysty na budowę urządzeń infrastruktury.

Mam nadzieję, że masz stosowne rachunki - urzędom trzeba wszystko udowodnic na pismie.

Koledzy,

Chciałabym poprosić Was o podpowiedź w podobnym temacie. Otóż rozważam kupno mieszkania w centrum miasta, ale blok jest zbudowany na terenie, które jest oddane inwestorowi w użytkowanie wieczyste. Czy w takim wypadku, jako właściciel jednego z mieszkań w tym bloku, będę musiała ponosić jakieś opłaty z tytułu użytkowania wieczystego :roll:

Takie pytanie mi się nasunęło po przeczytaniu tego wątku i będę radosna, jeśli ktoś mi pomoże :D Pozdrawiam !

hej

oczywiście że jako użytkownik wieczysty nieruchomoścvi wspólnej i nieruchomości należącej do ciebie będziesz musiała odprowadzać opłatę z tytułu użytkowani awieczystego gruntów skarbu państwa. Opłata wnoszona bez wezewania do 30 marca każdego rokui wynosi określony procent wartości nieruchomości - za grunty zajęte pod budownictwo mieszkaniowe Starosta nie powinien żądać więcej niż 1% wartości nieruchomości rocznie plu snależy od niedawna podatek VAT w stawce podstawowej czyli 22%.

druga zła wiadomość: za tego typu nieruchomość musisz płacić jeszcze podatek od nieruchomości to jest za grunt i za powierzchnię użytkową mieszkania, raz na kwartał, opłata wymierzana decyzją administracyjną przez Wójta (Burmistrza, Prezydenta)

pozdrawiam, Master30

Kupiliśmy działkę z prawem wieczystego użytkowania (podzielone pole). Za nasze pieniądze zostały zbudowane drogi, chodniki, kanalizacja, wodociągi. Cała ta infrastruktura została przekazana jako darowizna gminie. Starostwo opłatę za użytkowanie wieczyste gruntu uzależniło od obecnej wartości gruntu (oczywiście nie uwzględniając, że jego wartość wzrosła dzięki poczynionym przez nas inwestycjom, a nie inwestycjom gminy).

Czy możemy odwołać się od tej decyzji. Na jakiej podstawie; jakich użyć argumentów?

Starosta aktualizując Ci opłatę za użytkowanie wieczyste gruntów nie będzie brał pod uwagę że tam jest infrastruktura, po prostu ma kasę na operaty szacunkowe i już, ma prawo raz w roku zmienić opłatę i to zapewne zawsze w górę. Natomiast to co zrobiono ma wpływ na wysokość tzw." renty planistycznej" czyli tereny na pewno zmieniły przeznaczenie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego i jak ktoś sprzeda działkę uzbrojoną to Burmistrz może w ciągu bdajże 5 lat wynierzyć dopłatę do kasy gminnej w wysokości maks 30% wartości neiruchomości. Na wysokość opłat za uw nie powinno mieć to wpływu. Artykułu 77 i kolejne ustawy o gospodarce nieruchomościami, pozdrawiam, Master

Master30, wielkie dzięki za odpowiedź! Takiej samej odpowiedzi udzieliła mi osoba sprzedająca mieszkanie, tyle że w pierwszzym roku ma to być 3% a nie 1% (1% w nastepnych latach), co łącznie nie powinno wynieść więcej niż 300 pln rocznie, razem opł.za wieczyste + podatek gruntowy.

Więc jednak zdecydowałam się kupić :roll: i mam nadzieję, że nie wyjdę na tym jak Zabłocki na mydle... dzisiaj wpłaciłam 5 k pln zaliczki. Pozdrawiam!

hej

oczywiście że jako użytkownik wieczysty nieruchomoścvi wspólnej i nieruchomości należącej do ciebie będziesz musiała odprowadzać opłatę z tytułu użytkowani awieczystego gruntów skarbu państwa. Opłata wnoszona bez wezewania do 30 marca każdego rokui wynosi określony procent wartości nieruchomości - za grunty zajęte pod budownictwo mieszkaniowe Starosta nie powinien żądać więcej niż 1% wartości nieruchomości rocznie plu snależy od niedawna podatek VAT w stawce podstawowej czyli 22%.

druga zła wiadomość: za tego typu nieruchomość musisz płacić jeszcze podatek od nieruchomości to jest za grunt i za powierzchnię użytkową mieszkania, raz na kwartał, opłata wymierzana decyzją administracyjną przez Wójta (Burmistrza, Prezydenta)

pozdrawiam, Master30

• 2 weeks później...
druga zła wiadomość: za tego typu nieruchomość musisz płacić jeszcze podatek od nieruchomości to jest za grunt i za powierzchnię użytkową mieszkania,

Z mieszkaniem sprawa jest jasna - płacę, wiem ile i za co.

Z gruntem - co najmniej zawikłana....

Osobiście płacę właśnie w ten sposób oba podatki za jedną nieruchomość. Nie rozumiem tylko dlaczego podatek od nieruchomości gruntowej jest naliczany od jakiejś dziwacznej powierzchni = pow. mieszkania minus 1,26 m.kw. a nie od wielkości udziału w gruncie (tak jak wieczyste)? :roll:

Czy ktoś potrafi to wyjaśnić?

Jak również dlaczego płacę podatek od nieruchomości gruntowej, skoro nie jest on moją własnością?

To mi wygląda na podwójne opodatkowanie...