Robert89 14.03.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Witam, W starym drewnianym domku mojej siostry, ekipa budowlana ktora zabudowala sciany kuchni plytami karton gips, nie zrobila wzmocnienia z plyt osb pod szafki kuchenne gorne. Sciany sa wykonane z jednej warstwy k-g. I teraz jest problem, jak zawiesic te szafki? Z uwagi na to, ze pracuje i ciezko u mnie z wolnym czasem, wolalbym uniknac rozcinania plyt k-g i montowania tam wzmocnienia z plyt osb i pozniej od nowa kladzenia na to k-g, szpachlowania tego etc. Chce zalatwic to szybko i niedrogim kosztem. Czy takie rozwiazanie powinno wytrzymac---> chcialbym na sciane z karton gipsu przykrecic plyte MFP, tam gdzie mialyby byc gorne szafki kuchenne. Plyte MFP przykrece do profili (wiem dokladnie w ktorych miejscach za scianka znajduja sie profile). Na plyte MFP przymocuje szyne (listwe) do mocowania szafek. No i do szyny zamocowalbym szafki. Co o tym sadzicie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.03.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Czy takie rozwiazanie powinno wytrzymac---> chcialbym na sciane z karton gipsu przykrecic plyte MFP, tam gdzie mialyby byc gorne szafki kuchenne. Plyte MFP przykrece do profili (wiem dokladnie w ktorych miejscach za scianka znajduja sie profile). Na plyte MFP przymocuje szyne (listwe) do mocowania szafek. No i do szyny zamocowalbym szafki. Co o tym sadzicie? Pozdrawiam. Wg mnie to bardzo nierozsądny pomysł - po pierwsze nie wiesz jak trwale zamocowane są profile - po drugie sam profil jest tak obliczony, że nie przenosi takiego obciążenia - szafki może i zawisną ale cokolwiek w nie włożyć skończy się, że szafki spadną wyrywając profile wraz z płytą GK i płytą MFP którą do nich przykręciłeś. Niestety nawet rozwiązanie pominięcia płyty i wkręcenia się bezpośrednio w ścianę domu nie przyniesie pozytywnego rezultatu - ramię jaką tworzy spód szafki spowoduje wgniecenie jej w ścianę GK. Wydaje mi się, że Chce załatwić to szybko i niedrogim kosztem nie będzie możliwe w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.03.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Na tak opisany problem poradziłbym wkleić pręty gwintowane za pomocą kotwy chemicznej w ścianę i do nich zamontować listwę montażową. Powinno zdać egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.03.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Na tak opisany problem poradziłbym wkleić pręty gwintowane za pomocą kotwy chemicznej w ścianę i do nich zamontować listwę montażową. Powinno zdać egzamin To dom drewniany więc w co ma wkleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert89 18.03.2021 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Na tak opisany problem poradziłbym wkleić pręty gwintowane za pomocą kotwy chemicznej w ścianę i do nich zamontować listwę montażową. Powinno zdać egzamin Dom jest drewniany Dziekuje za udzielone odpowiedzi. Sam nie jestem pewien wytrzymalosci rozwiazania wymyslonego przeze mnie, chcialem poznac opinie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts