Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie rozdzielacza podłogówki

MAX100

Recommended Posts

Co znaczy "PEX podłączony przejściami prostymi"? wszak nie uniknie kolan przy podejściu do rozdzielacza.Nie żebym się czepiał,pytam tylko z ciekawości bo troszku nie rozumiem)

Jezeli badą kolana jako kształtki mosiezne z gwintem to mogą byc bo one mają odpowiedni przekroj, chodziło mi o kolana pex ktore mają mały przekroj.

Jezeli badą kolana jako kształtki mosiezne z gwintem to mogą byc bo one mają odpowiedni przekroj, chodziło mi o kolana pex ktore mają mały przekroj.

Jakoś trzeba przejść z rury PEX na metal(mosiądz zazwyczaj) czy to będzie prosta złączka PEX czy np kolano PEX z gwintem to chyba obie kształtki mają ten sam przelot. Domyślam się że Tobie chodzi o to aby zastosować tylko jedną złączkę PEX żeby przejść na mosiądz na danej rurze a nie dawać kolan PEX/PEX + złączki PEX?aby zastosować jak najmniej złączek PEX które generują spore opory? Właśnie dokładnie taką sytuację będę miał niebawem u siebie i kombinuję aby pionowy odcinek od rozdzielacza(zaworu) zrobić rura Cu28+łuk nyplowy Cu28+mufa 28x1"+złączka PEX 32x1"GZ (już na odcinku prostym) bo jeszcze myślałem aby spróbować wygiąć rurę PEX32 ale raczej będzie ciężko

Edytowane przez Kondensat

Jakoś trzeba przejść z rury PEX na metal(mosiądz zazwyczaj) czy to będzie prosta złączka PEX czy np kolano PEX z gwintem to chyba obie kształtki mają ten sam przelot. Domyślam się że Tobie chodzi o to aby zastosować tylko jedną złączkę PEX żeby przejść na mosiądz na danej rurze a nie dawać kolan PEX/PEX + złączki PEX?aby zastosować jak najmniej złączek PEX które generują spore opory?

Kolano Pex ma wieksze opory od przejscia prostego pomimo takie samogo przekroju poniewaz opor jest na samym kolanie jak i dłuzszy jest odcinek o małym przekroju w kolanie niz prostym przejsciu. Ogolnie chodzi mi o maksymalne ograniczenie ilosci kształtek pex. Wygiac pex32 jest trudno ale jezeli mamy miejsce na łuk o wiekszym promieniu.

Edytowane przez asolt

Asolt, mam pytanie zrobiłem ozc i coś mi wyszło że salon ma straty 2431W. Salon 36m2 okno od południa tarasowe 270cm szer, okno od zachodu 180cm, 3 szybowe, oraz w kuchni 290cm panorama. Styropian na elewacji 20cm, dach 35cm wełna, podłoga 17cm styropianu. Czy coś mi źle wyszło.

Asolt, mam pytanie zrobiłem ozc i coś mi wyszło że salon ma straty 2431W. Salon 36m2 okno od południa tarasowe 270cm szer, okno od zachodu 180cm, 3 szybowe, oraz w kuchni 290cm panorama. Styropian na elewacji 20cm, dach 35cm wełna, podłoga 17cm styropianu. Czy coś mi źle wyszło.

Tego nie wiem, ale to mozliwe.