MAX100 14.03.2021 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Witam mam pytanie, jaką średnicę rury zastosować do zasilania rozdzielacza od pieca gazowego. Odległość od pieca 10m, 11 obiegów podłogówki na rozdzielaczu. I czy pex by był odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.03.2021 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 tych tematow juz jest sto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.03.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Witam mam pytanie, jaką średnicę rury zastosować do zasilania rozdzielacza od pieca gazowego. Odległość od pieca 10m, 11 obiegów podłogówki na rozdzielaczu. I czy pex by był odpowiedni. Jezeli ma byc pex to 32 połączony przejsciami prostymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAX100 15.03.2021 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Jezeli ma byc pex to 32 połączony przejsciami prostymi Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAX100 15.03.2021 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 tych tematow juz jest sto To pomogłeś hmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 17.03.2021 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Jezeli ma byc pex to 32 połączony przejsciami prostymi Co znaczy "PEX podłączony przejściami prostymi"? wszak nie uniknie kolan przy podejściu do rozdzielacza.Nie żebym się czepiał,pytam tylko z ciekawości bo troszku nie rozumiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Co znaczy "PEX podłączony przejściami prostymi"? wszak nie uniknie kolan przy podejściu do rozdzielacza.Nie żebym się czepiał,pytam tylko z ciekawości bo troszku nie rozumiem) Jezeli badą kolana jako kształtki mosiezne z gwintem to mogą byc bo one mają odpowiedni przekroj, chodziło mi o kolana pex ktore mają mały przekroj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 17.03.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Jezeli badą kolana jako kształtki mosiezne z gwintem to mogą byc bo one mają odpowiedni przekroj, chodziło mi o kolana pex ktore mają mały przekroj. Jakoś trzeba przejść z rury PEX na metal(mosiądz zazwyczaj) czy to będzie prosta złączka PEX czy np kolano PEX z gwintem to chyba obie kształtki mają ten sam przelot. Domyślam się że Tobie chodzi o to aby zastosować tylko jedną złączkę PEX żeby przejść na mosiądz na danej rurze a nie dawać kolan PEX/PEX + złączki PEX?aby zastosować jak najmniej złączek PEX które generują spore opory? Właśnie dokładnie taką sytuację będę miał niebawem u siebie i kombinuję aby pionowy odcinek od rozdzielacza(zaworu) zrobić rura Cu28+łuk nyplowy Cu28+mufa 28x1"+złączka PEX 32x1"GZ (już na odcinku prostym) bo jeszcze myślałem aby spróbować wygiąć rurę PEX32 ale raczej będzie ciężko Edytowane 17 Marca 2021 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Jakoś trzeba przejść z rury PEX na metal(mosiądz zazwyczaj) czy to będzie prosta złączka PEX czy np kolano PEX z gwintem to chyba obie kształtki mają ten sam przelot. Domyślam się że Tobie chodzi o to aby zastosować tylko jedną złączkę PEX żeby przejść na mosiądz na danej rurze a nie dawać kolan PEX/PEX + złączki PEX?aby zastosować jak najmniej złączek PEX które generują spore opory? Kolano Pex ma wieksze opory od przejscia prostego pomimo takie samogo przekroju poniewaz opor jest na samym kolanie jak i dłuzszy jest odcinek o małym przekroju w kolanie niz prostym przejsciu. Ogolnie chodzi mi o maksymalne ograniczenie ilosci kształtek pex. Wygiac pex32 jest trudno ale jezeli mamy miejsce na łuk o wiekszym promieniu. Edytowane 17 Marca 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAX100 18.03.2021 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 U mnie będzie prosty odcinek, łączenia pex na mosiadz przy kotle i rozdzielaczu. W sumie jakich użyć tych łączek aby przejść z pex na mosiadz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAX100 18.03.2021 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Asolt, mam pytanie zrobiłem ozc i coś mi wyszło że salon ma straty 2431W. Salon 36m2 okno od południa tarasowe 270cm szer, okno od zachodu 180cm, 3 szybowe, oraz w kuchni 290cm panorama. Styropian na elewacji 20cm, dach 35cm wełna, podłoga 17cm styropianu. Czy coś mi źle wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2021 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Asolt, mam pytanie zrobiłem ozc i coś mi wyszło że salon ma straty 2431W. Salon 36m2 okno od południa tarasowe 270cm szer, okno od zachodu 180cm, 3 szybowe, oraz w kuchni 290cm panorama. Styropian na elewacji 20cm, dach 35cm wełna, podłoga 17cm styropianu. Czy coś mi źle wyszło. Tego nie wiem, ale to mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts