Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość drzwi od skrzynki elektrycznej w bloku

Recommended Posts

Rozważam kwestię zmiany lokalizacji drzwi wejściowych do mieszkania w bloku (tak, zdaję sobie sprawę ze stopnia skomplikowania tego procesu). Pytanie, czy są jakieś wymagania w zakresie minimalnej odległości pomiędzy drzwiami wejściowymi do lokalu a skrzynkami elektrycznymi z licznikami, które w blokach spotyka się na klatkach schodowych.

Chodzi o wymiar oznaczony w załączniku. Czy ten wymiar może być np. 5 cm? Teoretycznie nikt nie oczekuje, że takie skrzynki są pod prądem, ale jakby nie patrzeć, to jest na nich naklejka "Nie dotykać", a jak drzwi będą blisko skrzynki, to nieuniknione wydaje się dotykanie tej skrzynki przy przechodzeniu. Zatem jak to wygląda formalnie?

drzwi.jpg

To ja może rozwinę sytuację. Otóż spółdzielnia stoi na stanowisku, że jeśli otrzyma podpisane przez architekta zmiany w lokalu, które spełnią ich warunki oraz inne, istniejące uwarunkowania prawne, to oni się na to zgodzą. Ja mam świadomość, że trzeba pruć ścianę nośną i mam świadomość tego, że konieczne będzie pozwolenie na budowę. W bieżącej fazie staram się określić, czy koncepcja ma w ogóle sens i czy tak prozaiczna przeszkoda jak ta opisana w tym wątku nie spowoduje, że całe zamieszanie nie ma sensu.

Ja rozumiem, że najprościej jest "zapytać architekta". Tą ścieżkę też realizuję. Nie mniej jednak mam nadzieję, że w tym miejscu też jestem w stanie czegoś ciekawego się dowiedzieć.