darek.duralek 15.03.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Rozważam kwestię zmiany lokalizacji drzwi wejściowych do mieszkania w bloku (tak, zdaję sobie sprawę ze stopnia skomplikowania tego procesu). Pytanie, czy są jakieś wymagania w zakresie minimalnej odległości pomiędzy drzwiami wejściowymi do lokalu a skrzynkami elektrycznymi z licznikami, które w blokach spotyka się na klatkach schodowych. Chodzi o wymiar oznaczony w załączniku. Czy ten wymiar może być np. 5 cm? Teoretycznie nikt nie oczekuje, że takie skrzynki są pod prądem, ale jakby nie patrzeć, to jest na nich naklejka "Nie dotykać", a jak drzwi będą blisko skrzynki, to nieuniknione wydaje się dotykanie tej skrzynki przy przechodzeniu. Zatem jak to wygląda formalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.03.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Teoretycznie nie ma przeciwwskazań aby przesunąć drzwi bo drzwi jak widać otwierają się do wewnątrz ale podejrzewam że technicznie nie będzie to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.duralek 15.03.2021 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 ale podejrzewam że technicznie nie będzie to możliwe. A dlaczego? Rozwiniesz myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.03.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Bo zapewne drzwi wejściowe do mieszkania są w ścianie nośnej a jest to ściana konstrukcyjna i "grzebanie" w niej nie jest proste, to nie ścianki działowe gdzie możesz robić co chcesz bez ryzyka naruszenia konstrukcji budynku. więc wątpię abyś na to uzyskał zgodę ale próbować można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.duralek 15.03.2021 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 To ja może rozwinę sytuację. Otóż spółdzielnia stoi na stanowisku, że jeśli otrzyma podpisane przez architekta zmiany w lokalu, które spełnią ich warunki oraz inne, istniejące uwarunkowania prawne, to oni się na to zgodzą. Ja mam świadomość, że trzeba pruć ścianę nośną i mam świadomość tego, że konieczne będzie pozwolenie na budowę. W bieżącej fazie staram się określić, czy koncepcja ma w ogóle sens i czy tak prozaiczna przeszkoda jak ta opisana w tym wątku nie spowoduje, że całe zamieszanie nie ma sensu. Ja rozumiem, że najprościej jest "zapytać architekta". Tą ścieżkę też realizuję. Nie mniej jednak mam nadzieję, że w tym miejscu też jestem w stanie czegoś ciekawego się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts