Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brzebieg kanalizacji przez działkę sąsiadów!!!!

pawlo62

Recommended Posts

Witam i proszę o pomoc !!!

:( Moja działka graniczy z malutką działką która jest wciąż rolnicza. Przez tą działkę musi przejść moja kanalizacja jest to ok.14m. Część tej działki po przekształceniu (zgodnie z planem zagospodarowanie przestrzennego) będzie musiała być oddana na drogę, czyli w przyszłości kanaliza będzie w drodze. Teraz właścicielka działki nie chce się zgodzić na puszczenie przez jej działkę mojej rury. Czy są jakieś kruczki prawne na zmuszenie jej do zgody. W razie pytań prześlę mapkę działki.

Gość M@riusz_Radom

Zapłać tej pani odpowiedna sumę i będziesz miał kłopot z głowy.

Jak chcesz się sądzić to wynajmij prawnika, poprocesuj się kilka lat i porównaj koszty..

Nie bierz tego do siebie, ale jak ja nie lubie cwaniaczkow szukających kruczkow prawnych zamiast po ludzku załatwić sprawę

Brr

Gość M@riusz_Radom

Sęk w tym, że nie bardzo widze wyjscie z tej sytuacji.

Jak chcesz miec "szybko" to muisz zapłacić babibie albo odkupić od niej tę działke. Jak chcesz miec tanio to przygotuj sie na to, ze bedzie to trwało przez kilkanaście miesięcy, oby nie lat..

Albo wariant X - bierzez paru osiłków, jedziecie "nastukać" babinie i wymusić na niej zgodę na piśmie..

Pozostają negocjacje z włascicielką, zaproponuj formę służebności gruntowej i przywrócenie stanu pierwotnego po wybudowaniu przykanalika. Roczna opłata za "użytkowanie" pasa 2 x 14 m = 28 m2 wyniesie Cię taniej, niż kupno 1200m2 działki, tym bardziej że lada chwila ma być tam droga.

Pozdro

J

A czy położenie Twojej działki w stosunku do kanału to jakaś tajemnica, że nie chcesz jej pokazać w temacie !?