Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nośność stropu żelbetowego

Recommended Posts

Cześć,

trochę ponad miesiąc temu budowlańcy wykonywali u mnie strop z żelbetu. Został on wykonany zamiast tzw. chudziaka.

Strop ma grubość, która niestety jest różna ze względu na brak poziomu na ścianach fundamentowych i wynosi ok.12-15cm, beton B25.

Zbrojenie to dwie siatki górna fi10 z oczkiem 20cm a dolne fi10 oczko 15cm. Osadzony jest na ścianach fundamentowych.

Projekt fundamentów:

1.jpg

Wszystkie zmiany zostały zaakceptowane przez kierownika, jednak zastanawia mnie czy strop wytrzyma obciążenie przenoszone przez stemple podczas wylewania stropu nad parterem (grubość 15cm). Szczególnie obawiam się o część zaznaczoną na projekcie niebieskim kolorem, ze względu na jej dużą rozpiętość.

Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat, ponieważ ja mam obawy a kierownik twierdzi że jest w pyte.

Cześć,

trochę ponad miesiąc temu budowlańcy wykonywali u mnie strop z żelbetu. Został on wykonany zamiast tzw. chudziaka.

Strop ma grubość, która niestety jest różna ze względu na brak poziomu na ścianach fundamentowych i wynosi ok.12-15cm, beton B25.

Zbrojenie to dwie siatki górna fi10 z oczkiem 20cm a dolne fi10 oczko 15cm. Osadzony jest na ścianach fundamentowych.

Wszystkie zmiany zostały zaakceptowane przez kierownika,

Jak ten twór zamiast chudziaka to nie strop tylko fuszerka.

Gdyby zbrojący lub kierownik rozumiał pracę tego tworu nigdy by go tak nie zazbroił. Czysta głupota.

Ogólnie dobrze że się martwisz. Może trochę późno ale może się nauczysz że po coś kupiłeś projekt?

Zbrojony beton jako płyta posadzkowa oparta na ścianach zniweluje wpływ osiadania posadzki.

Zwykle po latach posadzka, mimo niby dobrego zagęszczenia podłoża pod chudy beton, osiada.

Czy jest to zgodne ze sztuka budowlaną?

Chudziak może nie siądzie a jak siądzie -to nie będzie miało wpływu na ściany konstrukcyjne?

Zbrojenie to dwie siatki górna fi10 z oczkiem 20cm a dolne fi10 oczko 15cm.

Osadzony jest na ścianach fundamentowych.

Zbrojenie potężne -siatka z drutu fi3 -koszty żadne a praktykuje się czasem bo chudziak nie peka np przy realizacji stropu jak nie podłożą desek na dole

Jest znacząca różnica między siateczką z drutu fi3 a siatką z prętów fi10 co 15cm / co 20cm.

Zarówno w kosztach jak i w nośności.

Pierwsze to zbrojenie przeciwskurczowe chudego betonu a drugi to normalne zbrojenie zapewniające nośność stropu na gruncie.