cryzyz 15.03.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Cześć, nie wiem jak głęboko posadowić fundamenty. W moim regionie głębokość przymarzania to 1,2m. Wrzucam screena na którym narysowałem jak sprawa wygląda. Całość to dwa osobne rzuty z boku patrząc z jednego miejsca. Linie gruntu oraz szkic budynku. Linie zaczynają się i kończą na obrzeżach działki (są to dwa osobne rysunki tylko tak wstawione). <- SZKIC Legenda: - czerwona linia - planowany nasyp już na "0" - zielona linia - grunt istniejący - zółta linia - do tego poziomu planuję ściągnąć humus przed wykonywaniem fundamentów (jeżeli źle myślę i powinienem ściągnać np 30cm po całości bez wyrównywania terenu to tak zrobię) - wrysowany na dole budynek to mój plan wysokości fundamentów czerwone i zielone wartości to m.n.p.m w 4 punktach (na rogach działki i budynku) Problem jest taki że jeżeli chcę wstawić budynek tak aby cokół wychodził na czerwonej linii to dół stopy fundamentowej po stronie lewej będzie tylko 45cm pod aktualnym poziomem gruntu. Finalnie po podsypaniu budynku będzie to 155cm. Wystarczy? Jeżeli nie to pewnie musiałbym się zagłębić 70cm w grunt istniejący tak aby być 40cm poniżej warstwy humusu aczkolwiek wychodzi mi wtedy 180cm fundamentu co wiąże się z dodatkowymi kosztami których chciałbym uniknąć. Myślicie że ta głębokość (155cm) będzie wystarczająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.03.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Robiłeś badanie gruntu pod budynkiem? Humus ściąga się cały, a nie do określonego poziomu. Nie tylko pod ławą a pod całym budynkiem. Pytam o badanie bo może się okazać że pod humusem jest coś co nie jest nośne. Jeżeli strefa przemarzania wynosi 120 a fundament obsypiesz do 155 to będzie OK. Ale to obsypanie nie może być za 10 lat tylko w przypadku posadownie na gruntach spoistych przed pierwszą zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cryzyz 16.03.2021 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Badania nie robiłem ale dookoła są domki wiec problemu z gruntem raczej nie będzie. Dlatego pytałem ponieważ bardzo mało się zagłębie w grunt rodzimy. Jednak jezeli tak może zostać to z podsypaniem nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 16.03.2021 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Cześć, nie wiem jak głęboko posadowić fundamenty. To zagadnienie dla architekta. Badania nie robiłem ale dookoła są domki wiec problemu z gruntem raczej nie będzie. No problemu nie będzie, ale to że stoją domki nie daje Ci to odpowiedzi jak głęboko masz grunt nośny a dzięki badaniu geotechnicznemu byś wiedział. Ale geotechnik też wszystkiego nie jest w stanie wykryć. KB i tak powinien przyjechać i odebrać wykop. U mnie były badania, ekipa zrobiła wykop pod całym domem na głębokość spodu ławy (fundament w szalunkach, wygodniej i precyzyjniej się pracuje niż skacząc po rowach) jaki był wyznaczony na projekcie przez architekta (na podstawie analizy geotechnika). Owszem, ukazał się piękny nośny grunt, ale z masakrystyczną ilością korzonków - KB nakazał kopać 20cm głębiej i tam już było czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 18.03.2021 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Badania nie robiłem ale dookoła są domki wiec problemu z gruntem raczej nie będzie. Dlatego pytałem ponieważ bardzo mało się zagłębie w grunt rodzimy. Jednak jezeli tak może zostać to z podsypaniem nie będzie problemu. Ja też miałem nie robić bo obok stoi dom w SSZ i przy budowie było ok. Ale zrobiłem i okazało się, że po deszczach woda jest na 0,5 metra ppt:( Kiedyś przeczytałem poradę, że jeśli architekt nie chce zlecać badań gruntu to wybierz innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts