Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienia pieca SAS COMPACT 12KW St555

Nestorek

Recommended Posts

Witam

Od kilku dni użytkuję piec marki Sas na ekogroszek i mam problem z ustawieniami ogólnie nie jestem w tym doświadczony. Dom świeżo wybudowany 129m2 ocieplony 20cm grafit ogrzewanie podłogowe 90m2 a w garażu grzejnik. Dodam ze instalator szczególnie nic nie pomógł ... Wiem że nie ma uniwersalnych ustawień ale z doświadczenia wiecie napewno jakie sprawdzają się najlepiej . Proszę o pomoc

Masz sterownik pracujący w trybie PID i duży kolorowy wyświetlacz. Ustawiasz tylko temp. i jeśli instalator wykonał wszystko poprawnie możesz spać spokojnie. Jak już nabierzesz doświadczenia i zauważysz że coś dużo pali możesz zacząć przechodzić na własne ustawienia. Pamietaj tylko że wiąże się to z przeniesieniem życia do kotłowni - Twój wybór.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zaworu 4dr jeśli nie mam założonego słownika na zawór to czy podczas rozpalania w piecu powinienem nim regulować czy ustawić mam go na 4 lub 5 i nie dotykać ? Pytam dlatego gdyż temp. Powrotu jest niska przez bardzo długi czas dopiero po około 8 godz osiąga chyba dobrą wartość gdyż nie mam założonego czujnika

Pytam dlatego gdyż temp. Powrotu jest niska przez bardzo długi czas dopiero po około 8 godz osiąga chyba dobrą wartość gdyż nie mam założonego czujnika

Z tego co czytam to instalacja jest kiepsko zrobiona lub wymuszona względami ekonomicznymi. W takim przypadku zawór 4D niech służy jako regulacja temp. na dane układy a ochronę powrotu zmodyfikuj ustawieniami startu pomp czyli:

• temp. zadana kotła 60'C
  • start pomp 52'C
  • histerezę 2-3'C