Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary + deskowanie + papa vs wiązary + membrana

Rivelv

Recommended Posts

Finalnie mój dach będzie deskowany, membrana Dorken Delta Maxx Plus i na to dachówka Nelskamp. Podejmując decyzje pomiędzy deska+papa, a deska+membrana zasięgałem opinii między innymi u eksperta technicznego Dorken'a. Ten stwierdził, że w przypadku zastosowania ich membrany - tej konkretnej z 25 letnią gwarancją szczelności - na pełne deskowanie to nie ma potrzeby wykonywać szczeliny wentylacyjnej między wełną, a deską. Śledząc to forum zdziwiłem się jego słowami więc kilkukrotnie o to pytałem. Facet był pewien tego co mówi.

Co sądzicie o tym?

Nie muszę mówić, że pytając na składach z materiałami na dachy, każdy twierdzi co innego, zapytany dekarz twierdzi co innego, internet co innego i producent membrany co innego.

Która "moja" jest "mojsza"???:rotfl:

Folia z 25 letnią gwarancją szczelności!? Producenci papy nie dają takiej gwarancji. Można dosuwać wełnę do folii (osobiście jestem przeciwny takiemu montażowi) ale dosuwanie wełny do sztywnego poszycia uważam za nieporozumienie. Chętnie poznam merytoryczne uzasadnienie takiego sposobu montażu. Radzę wykonać wszelinę wentylacyjną. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Przerabiałem podobny temat w zeszłym roku. Pierwszym zamysłem było deskowanie+papa ale finalnie na wiązary poszla membrana Dorken Delta Vent N, na to nabite kontrlaty 3cm, pozniej pełne deskowanie MFP 15mm z pióro wpustem i na to papa. Dach dzięki temu ma zapewniona szczelinę wentylacyjna zarówno dla płyt jak i izolacji (w kalenicy konieczna przerwa między plytami). Dodatkowy koszt w porównaniu do samego deskowania z papą był niewielki. Dach przezimował bez żadnych problemów, a w tym roku poszedl stelaż i dachówka. Takie rozwiązanie mogę polecić chociaz chyba już z późno.

Pozdrawiam