Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dziwnym zapachem na strychu i poddaszu - ocieplenie wełną

mercii85

Recommended Posts

Witam

Drodzy forumowicze mam problem i mam wielką nadzieję że ktoś nakieruje mnie na rozwiązanie.

Opis sytuacji.

Dom wybudowany 2 lata temu. Z użytkowym poddaszem z zagospodarowanym stryszkiem (a dokładniej dwoma niezależnymi - nad cześcią domu z garazęm oraz sypialnia oraz drugi na resztą domu). Ocieplony styropianem 20 cm. Skosy oraz strop nad poddaszem użytkowym wełna Rockwool. Pełne deskowania dachu. Dachówka betonowa. Połacie dachu skierowane na północ i południe. Wentylacja mechaniczna.

Ocieplenie skosów 30 cm wełny w dwóch warstwach. Szczelina wentylacyjna pod deskowaniem. Stryszek 20 cm wełny w jednej warstwie.. Na to tylko folia.

Wentylacja stryszków - otwór w ścianie szczytowej stryszku na garazem, otwór pomiędzy stryszkami, otwór w kanale wetylacyjnym komina który przechodzi przez główny strych )

Problem :

Od czasu do czasu (chyba w momencie zmiany temperatur albo deszczu - to jest zupełnie losowe) w pomieszczeniu na garażem , w garderobie obok sypialni gdzie znajduje się właz na mały stryszek śmierdzi tak jakby mokrą sierścią, coś podobnego do uryny. Taki sam zapach jest wyczuwalny na głównym strychu oraz stryszku na garderobą. Jest to bardzo nieprzyjemne i znika po jakimś czasie.

Garderoba znajduje się pod południową połacią dachu. W sypialnie która jest od strony północnej ten zapach nie jest wyczuwalny.

Sprawdziłem czy wełna jest mokra od strony deskowania. W miejscach które sprawdzałem nie ma ani grama wilgoci. NIe ma także śladu żadnego zwierzęcia

Dołożyłem kilka otwórów wentylacyjnych w podbitce aby była lepsza wentylacja wełny od strony deskowania.

Testowałem także zakrywanie otworów wentylacyjnych na stryszkach - wydawało mi się że tworzyło się tam podciśnienie i wtłaczało ten zapach do pomieszczeń. - bez rezultatu.

Po powąchaniu wełny na strychy raczej nie czuć od niej tego zapachu a jednak w cały pomieszczeniu jest śmierdzący zapach.

Gdzie szukać przyczyny? Wprowadzić lepszą wentylację na stryszkach? Zdjąć warstwę izolacji ze skosów na stryszkach?

Z góry dziękuje za każdą wskazówkę.

lisandrawełna.JPG

lisandrawełna2.jpg

Może sprawdź wszelkie połączenia odpowietrzników/napowietrzników instalacji kanalizacyjnej.

Właśnie podczas zmian ciśnienia atmosferycznego, powiewów wiatru dochodzi do takich sytuacji w których czuć jest właśnie ścieki.

Dziękuje, Sprawdzę to napewno. Pzzez duzy strych idą rury z odpowietrzeniem.

Zastanawiające jest tylko że nad garderobą na mały stryszku nie ma żadnych rur ani kominków:(

Sprawdzić czy nie wprowadziły się kuny. To jedna z podstawowych bolączek waty. Mogą być również szczury. Dopóki jest sucho to nie jest tak uciążliwe. Przy podwyższonej wilgotności zaczyna solidnie śmierdzieć. Wybierają sobie jedno miejsce na fekalia, stąd z czasem pojawią się brunatne zacieki.

Pozdrav,

SM