Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ULGA BUDOWLANA-DO KIEDY?

ozborn

Recommended Posts

Uzyskałeś całkowicie prawidłową informację.

Z tym, że nie tylko faktura musi być wystawiona do 31.12.04 lecz takze do tego dnia musisz należność za tę fakturę uregulować.

Czyli jeśli otrzymasz fakturę wystawioną np. w dniu 30 grudnia 2004 r. z adnotacją o terminie zapłaty w ciągu 7 dni to musisz mieć potwierdzenie wpłaty/przelewu w terminie do dnia 31 grudnia. Przelew/zapłata od dnia 1 stycznia czyli praktycznie 2 stycznia powoduje to, że tej faktury nie wolno Tobie odliczyć w ramach ulgi budowlanej.

Pozdrawiam

Wowka,

Widzę, że dysponujesz wiedzą w poruszonej kewsti może więc i mi mógłbyś udzielić rady odnośnie tej ulgi.

Rozpoczęłam budowę wiosną 2004. Faktur mam wystarczająco dużo aby odliczyć sobie przysługujący limit tylko czy:

Aby ubiegać się w zeznaniu podatkowym za 2004 rok o zwrot podatku muszę mieć odebrany budynek do końca tego roku ?

Jeżeli nie spełnię tego warunku (a wiem doskonale, że nie spełnię) to co z moim zwrotem - przepada czy mam szansę w zeznaniu podatkowym za 2005 rok.? No i czy faktury wystawione w 2004 można wykorzystać w zeznaniu podatkowym za 2005?

Bardzo dziękuję

Pozdrawiam

MM

Wowka,

Widzę, że dysponujesz wiedzą w poruszonej kewsti może więc i mi mógłbyś udzielić rady odnośnie tej ulgi.

Rozpoczęłam budowę wiosną 2004. Faktur mam wystarczająco dużo aby odliczyć sobie przysługujący limit tylko czy:

Aby ubiegać się w zeznaniu podatkowym za 2004 rok o zwrot podatku muszę mieć odebrany budynek do końca tego roku ?

Jeżeli nie spełnię tego warunku (a wiem doskonale, że nie spełnię) to co z moim zwrotem - przepada czy mam szansę w zeznaniu podatkowym za 2005 rok.? No i czy faktury wystawione w 2004 można wykorzystać w zeznaniu podatkowym za 2005?

Bardzo dziękuję

Pozdrawiam

MM

Rozumiem, ze pytasz o ulgę tzw. remontową.

Z ulgi tej skorzystać moze każdy podatnik posiadający tytuł prawny do lokalu mieszkalnego lub budynku mieszkalnego na remont którego będzie ponosił wydatki dokumentowane Fakturami Vat wystawionymi przz podatnika nie korzystającego ze zwonień podatku Vat ufff,......

Jeśli posiadasz rachunki związane z zakupami towarów i usług przeznaczonych na budowę domu to niestety ale nie mozesz ich odliczyć w ramach tej ulgi.

Dlaczego? Dlatego, że poniosłaś je na budowę przyszłego domu który jest inwestycją w trakcie realizacji a nie nie jest jeszcze lokalem mieszkalnym.

Lokalem mieszkalnym stanie się dopiero od momentu dokonania odbioru przez PINB. I od tego dopiero momentu możesz ten budynek mieszkalny (nie jest to już inwestycja w trakcie realizacji) remontować.

Czyli. Nie możesz odliczyć w ramach ulgi remontowej żadnych faktur wystawionych i zapłaconych przed data dokonaia odbioru.

Jeśli dokonasz odbioru budynku w roku 2005 to możesz dokonać odliczeń w wysokości sumy faktur wystawionych i zapłaconych po dniu dokonania odbioru nie później jednak niż do dnia 31 grudnia 2005 r.

Limit ulgi wynosi niż 5.670 zł -dla budynku mieszkalnego. Limit ten może być podwyższony o kolejne 945 zł w przypadku remontu lub modernizacji instalacji gazowej.

Pozdrawiam

• 1 month później...
A co z Prawami Nabytymi? Przecież do 2000 roku duża ulga budowlana była bezterminowa.

Przed księdzem też się przysięga kochać współmałżonka aż do śmierci.....

A potem róznie to bywa niestety.

Ustawodawca wypowiedział tę ulgę dając 4 lata czasu na dokończenie inwestycji.

Trybunał Konstytucyjny wypowiedział się w tej sprawie podzielając pogląd ustawodawcy, że zniesienie tej ulgi za wypowiedzeniem jest zgodne z konstytucją.

Było o tym już na Forum. Jeśli Cię to dalej interesuje to polecam skorzystać z funkcji "SZUKAJ"

A jeśli mieszka się gdzieś a mieszkanie to, czy też dom nie jest moją własnością, to czy w takim przypadku nie mogę odliczyć niektórych materiałów podchodzących pod remont np. (cement, styropian, parapety, gładzie, farby, jakieś kable itp.) opierając się na umowie użyczenia, czy też najmu?- Oczywiście jeśli ta druga strona nie będzie nic remontowała.

A jeśli mieszka się gdzieś a mieszkanie to, czy też dom nie jest moją własnością, to czy w takim przypadku nie mogę odliczyć niektórych materiałów podchodzących pod remont np. (cement, styropian, parapety, gładzie, farby, jakieś kable itp.) opierając się na umowie użyczenia, czy też najmu?- Oczywiście jeśli ta druga strona nie będzie nic remontowała.

Jesli posiadasz umowę użyczenia lub najmu danego lokalu to oczywiście posiadasz przez to tytuł prawny do danego lokalu. W związku z tym możesz dokonać odliczeń z tytułu dokonanego remontu (adaptacji)

W takiej tez sytuacji właściciel tego użyczonego lub wynajmowanego lokalu nie ma poddstaw prawnych do dokonania odliczeń z tego samego tytułu.

Za pewnymi wyjątkami oczywiście... dotycza one remontu elewacji, instalacji wewnętrznycj itd. Niemniej powinno to wynikać z samej umowy.