Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana pokrycia na starym dachu jednospadowym

Przemekmurator

Recommended Posts

Dzień dobry

Jako nowy na forum serdecznie Was witam.

Założyłem ten wątek bo nie do konca wiem jak podejść do remontu mojego dachu.

Dom z lat 70, dach płaski jednospadowy nachylenie 10 stopni

Dach betonowy pokryty papą 12 x 12m

Problemem są "niecki" podczas zalewania chyba nie przyłożono sie do odpowiedniego wzmocnienia stropów i po latach na dachu pojawiły sie niecki w których stoi po opadach woda, gdy sie wprowadziłem 15 lat temu z tego powodu ciągle walczyłem z przeciekaniem papy w miejscach zalegania wody.

Około 10 lat temu postanowiłem "prowizorycznie " naprawić te wady natryskując pianę PUR tak aby wypełnić niecki.

Przez te 10 lat zdawało to egzamin lecz w tym roku na pewno będę musiał sie wziąć za gruntowny remont.

Planuję w przyszłości postawienie PV z tego względu skłaniam sie za blachą trapezową o dosyć wysokim profilu

Konstrukcję zamierzam oprzeć na ogniomurach podpierając/kotwiąc ją także w środku na ścianie nośnej. Zastanawiam sie czy łaty wykonać z drewna czy ze stali. Przestrzeń docieplił bym watą i zastosował blachę z filcem

Czy taki remont zda wieloletnią eksploatację w granicy 25lat

Proszę o sugestie i porady ba w temacie jestem raczej dosyć świeży

Pozdrawiam Przemek