Przemekmurator 18.03.2021 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Dzień dobryJako nowy na forum serdecznie Was witam.Założyłem ten wątek bo nie do konca wiem jak podejść do remontu mojego dachu.Dom z lat 70, dach płaski jednospadowy nachylenie 10 stopniDach betonowy pokryty papą 12 x 12mProblemem są "niecki" podczas zalewania chyba nie przyłożono sie do odpowiedniego wzmocnienia stropów i po latach na dachu pojawiły sie niecki w których stoi po opadach woda, gdy sie wprowadziłem 15 lat temu z tego powodu ciągle walczyłem z przeciekaniem papy w miejscach zalegania wody.Około 10 lat temu postanowiłem "prowizorycznie " naprawić te wady natryskując pianę PUR tak aby wypełnić niecki.Przez te 10 lat zdawało to egzamin lecz w tym roku na pewno będę musiał sie wziąć za gruntowny remont.Planuję w przyszłości postawienie PV z tego względu skłaniam sie za blachą trapezową o dosyć wysokim profilu Konstrukcję zamierzam oprzeć na ogniomurach podpierając/kotwiąc ją także w środku na ścianie nośnej. Zastanawiam sie czy łaty wykonać z drewna czy ze stali. Przestrzeń docieplił bym watą i zastosował blachę z filcemCzy taki remont zda wieloletnią eksploatację w granicy 25latProszę o sugestie i porady ba w temacie jestem raczej dosyć świeży Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.03.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Na taką zmianę powinien być projekt. Łaty zdecydowanie drewniane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 23.03.2021 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Dziękuję za zainteresowanie. Czy możesz rozwinąć myśl czemu stal nie jest dobrym wyborem ? Czy chodzi o pracę stali zima lato, czy o jeszcze jakiś inny czynnik ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.03.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 drewno ma znacznie mniejsza zmienność wymiarów wzg temperatur . Jeśli bawi cię ta kakofonia stękań przy każdej zmianie temperatury czy nasłonecznienia to proszę. Owszem można zminimalizować przy starannym montażu. Ale powoli będzie i drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts