Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłata przyłączeniowa w ZG

helism

Recommended Posts

W Zakładzie Gazowniczym w Tarnowie odmówiono mi wystawienia faktury za przyłącz gazowy. Po podpisaniu umowy musiałam wpłacić kwotę 1407 zł (kwiecień br.). ZG ma na wykonanie przyłącza 6 miesięcy, ale w zasadzie nie to jest kwestią. Pan, z którym rozmawiałam, na poparcie swoich słów pokazywał mi jakieś ksero z którego wynikało, że opłata przyłączeniowa nie podlega odliczeniu od podatku. Moim zdaniem są to dwie różne sprawy i wykonanie przyłącza (rurki, wykop, robocizna itd.) jest usługą, więc w związku z tym mam prawo otrzymać od wykonawcy fakturę, a opłata przyłączeniowa – swoją drogą (ale chyba nie wynosi to 1400 zł). Pana w zasadzie nie powinno interesować po co mi jest potrzebna faktura i jeśli sobie tego życzę powinien mi ją dać (pan=ZG w tym przypadku).

Dodam jeszcze, że przy wpłacie otrzymałam KP, a ponieważ spieszyło mi się stwierdziliśmy z panem, że jakoś to później załatwimy. Może trochę przewaliłam termin ... Acha! przyłącza jeszcze nie wykonano, a tę niby opłatę przyłączeniową już uiściłam.

Dwa lata temu, gdy Zakład Energetyczny wykonywał przyłącze, normalnie otrzymałam fakturę, zapłaconą kwotę odliczyłam od podatku. Urząd skarbowy mnie kontrolował i jakoś do niczego się nie przyczepili. Może od tego czasu przepisy się zmieniły?...

Co sądzicie o całej tej sytuacji? Czy mam jeszcze szansę otrzymania tej faktury (chodzi o termin)? Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś podał mi odpowiednie paragrafy oraz sposób załatwienia tej sprawy (do jakich instytucji uderzyć).

To jakaś bzdura - nawet baba na straganie ma obowiązek wystawić fakturę jak tego zażądasz. I nic im do tego na co ci to.

A co do opłaty to ma ona pokryć faktyczny koszt przyłączenia (materiały i robocizna) + jakieś ich opłaty za to że łaskawie zgodzili się żebyś został ich klientem. Mi wyliczyli to na 1.700,- PLN (na razie teoretycznie - dokładnie policzą jak łącze wykonają)

Tak też myślałam. Narazie napisaliśmy podanie (pismo) o wypisanie faktury. Będziemy musieli chyba jednak ponowić prośbę drogą oficjalną (tzn. przez dziennik podawczy) i zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Napisz w jakim rejonie mieszkasz i kiedy dostałeś fakturę: po wpłacie, czy po wykonaniu przyłącza?

pzdr

Właśnie wczoraj sptkało mnie to samo w ZG w Szczecinie. Otrzymałam jedynie dowód wpłaty i nie mogę wyegzekwować wystawienia faktury. Zadzwoniłam tam dzisiaj i przełączano mnie z jednego pokoju do drugiego, aż w końcu trafiłam z powrotem do pani, od której dowiedziałma się, że nie otrzymam faktury. Zamierzam napisać oficjalne pismo, na razie puściłam maila do dyrektorki działu finansowego. Ciekawe czy zaszczyci mnie swoją odpowiedzią?

Prawdopodobnie będziemy mieć tą fakturę. Pani księgowa, z którą rozmawialiśmy przez telefon, twierdziła stanowczo, że nie ma takiej usługi w spisie wyrobów i usług. Wobec tego nie ma na nią VAT-u. Po naszym stwierdzeniu, że skoro mają NIP i REGON, to nie mogą wystawić nic innego, tylko fakturę VAT, a nie tylko dowód wpłaty. Pani zgodziła się, że można fakturę wystawić. Pytanie tylko, czy "opłatę przyłączeniową" można odliczyć od podatku. W sumie jest to wydatek poniesiony na cele mieszkaniowe. Może ktoś miał już taką sytuację ...