Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zasilanie domku narzędziowego czy potrzeba montować dodatkowe Wyłączniki nadprądowe

Recommended Posts

Cześć,

będę stawiał w ogrodzie domek narzędziowy / mini warsztat, i mam pytanie o podpięcie zasilania.

Mam już wyprowadzony kabel zasilający przez dewelopera z głównej rozdzielni (3 żyłowy) i on jest zabezpieczony wyłącznikiem MBN 116E B16.

Urządzenia jakie planuje podpiąć to żarówka + jakaś wiertarka, szlifierka itp (ok 1000-2000W).

Czy w takiej sytuacji jest potrzeba rozbijania tego na dwa obwody na oświetlenie i gniazdka? Jeżeli jest to czy można zastosować podłączenie dwóch bezpieczników MBN 116E B16 na gniazdka i MBN 116E B10 na oświetlenie.

Czy zwyczajnie rozbić z puszki rozdzielczej?

Chyba że jeszcze jakieś inne rozwiązanie jest?

Z góry dzięki za pomoc.

Z góry dzięki za pomoc.

Zawsze jest inne i lepsze. Trzeba dla Twojego i Twoich najbliższych zastosować wyłącznik różnicowoprądowy - komórka to nie dom więc wilgoć i wpływ warunków zewnętrznych może w znaczący sposób wpłynąć na jakość izolacji czegokolwiek co jest elektryczne wtedy zwykła izolacja nie wystarczy, a dodatkowe zabezpieczenie ochroni przed porażeniem prądem elektrycznym.

Zawsze jest inne i lepsze. Trzeba dla Twojego i Twoich najbliższych zastosować wyłącznik różnicowoprądowy - komórka to nie dom więc wilgoć i wpływ warunków zewnętrznych może w znaczący sposób wpłynąć na jakość izolacji czegokolwiek co jest elektryczne wtedy zwykła izolacja nie wystarczy, a dodatkowe zabezpieczenie ochroni przed porażeniem prądem elektrycznym.

Tylko podejrzewam że ten przewód jest wpięty pod różnicówkę w rozdzielni w domu.

Edytowane przez henrykow

Cześć,

będę stawiał w ogrodzie domek narzędziowy / mini warsztat, i mam pytanie o podpięcie zasilania.

Mam już wyprowadzony kabel zasilający przez dewelopera z głównej rozdzielni (3 żyłowy) i on jest zabezpieczony wyłącznikiem MBN 116E B16.

Urządzenia jakie planuje podpiąć to żarówka + jakaś wiertarka, szlifierka itp (ok 1000-2000W).

Czy w takiej sytuacji jest potrzeba rozbijania tego na dwa obwody na oświetlenie i gniazdka? Jeżeli jest to czy można zastosować podłączenie dwóch bezpieczników MBN 116E B16 na gniazdka i MBN 116E B10 na oświetlenie.

Czy zwyczajnie rozbić z puszki rozdzielczej?

Z góry dzięki za pomoc.

Jakiego przekroju jest ten przewód? Powinien być co najmniej 3X2,5 mm .

Nie ma powodu abyś robił dwa obwody, wystarczy jeden.

Z waszych rozmów domniemam, że bez projektu, zgłoszenia w starostwie, akceptacji i wykonania przez elektryka z uprawnieniami nie wspominająć o koniecznych badaniach końcowych wraz z protokołem się nie obejdzie. Szacuję że koszty mogą pójść w tysiące złociszy.

xyzo -poszukaj jakiegoś elektryka, zaproś do siebie, wypijecie po herbacie albo i ze dwie, powiedz mu, że ma być dobrze i bezpiecznie. Może wsadzi różnicówkę np10mA, może da jakiś uziom, może coś zmieni w domowej rozdzielni jeszcze doradzi i będzie git.

Z samego opisu bez wizji lokalnej rady sa jak widać. Nikt odpowiedzialny -nie napisze "rzuć kabel i prąd sam popłynie".

Z waszych rozmów domniemam, że bez projektu, zgłoszenia w starostwie, akceptacji i wykonania przez elektryka z uprawnieniami nie wspominająć o koniecznych badaniach końcowych wraz z protokołem się nie obejdzie. Szacuję że koszty mogą pójść w tysiące złociszy.

- projekt - nie

- zgłoszenie do starostwa - nie

- elektryk ze ŚK - tak

- sprawdzenie instalacji po wykonaniu - tak

- protokół/oświadczenie - tak. Patrz PN-HD 60364:-6:2016-07 załącznik G.

Wystarczy wydrukować i wypełnić. 5 minut roboty (po sprawdzeniu)

Jedna karteczka, jakby co.

Edytowane przez elpapiotr