Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

będę stawiał w ogrodzie domek narzędziowy / mini warsztat, i mam pytanie o podpięcie zasilania.

Mam już wyprowadzony kabel zasilający przez dewelopera z głównej rozdzielni (3 żyłowy) i on jest zabezpieczony wyłącznikiem MBN 116E B16.

Urządzenia jakie planuje podpiąć to żarówka + jakaś wiertarka, szlifierka itp (ok 1000-2000W).

Czy w takiej sytuacji jest potrzeba rozbijania tego na dwa obwody na oświetlenie i gniazdka? Jeżeli jest to czy można zastosować podłączenie dwóch bezpieczników MBN 116E B16 na gniazdka i MBN 116E B10 na oświetlenie.

Czy zwyczajnie rozbić z puszki rozdzielczej?

Chyba że jeszcze jakieś inne rozwiązanie jest?

Z góry dzięki za pomoc.

Chyba że jeszcze jakieś inne rozwiązanie jest?

Z góry dzięki za pomoc.

Zawsze jest inne i lepsze. Trzeba dla Twojego i Twoich najbliższych zastosować wyłącznik różnicowoprądowy - komórka to nie dom więc wilgoć i wpływ warunków zewnętrznych może w znaczący sposób wpłynąć na jakość izolacji czegokolwiek co jest elektryczne wtedy zwykła izolacja nie wystarczy, a dodatkowe zabezpieczenie ochroni przed porażeniem prądem elektrycznym.

Kolego CityMatic, czyli co? W domu już nie potrzeba RCD, a w komórce tak?

Dziwne.

Domek=komórka

Jakiego przekroju jest ten przewód? Powinien być co najmniej 3X2,5 mm .

Nie ma powodu abyś robił dwa obwody, wystarczy jeden.

Gniazdowy, tak?
Wolę się upewnić, czy miałeś na myśli obwód oświetleniowy, czy gniazdowy, panie ELEKTRYK, skoro piszesz
Nie ma powodu abyś robił dwa obwody, wystarczy jeden.
A może o jakiś inny ... chodzi? :D Edytowane przez elpapiotr

Z waszych rozmów domniemam, że bez projektu, zgłoszenia w starostwie, akceptacji i wykonania przez elektryka z uprawnieniami nie wspominająć o koniecznych badaniach końcowych wraz z protokołem się nie obejdzie. Szacuję że koszty mogą pójść w tysiące złociszy.

xyzo -poszukaj jakiegoś elektryka, zaproś do siebie, wypijecie po herbacie albo i ze dwie, powiedz mu, że ma być dobrze i bezpiecznie. Może wsadzi różnicówkę np10mA, może da jakiś uziom, może coś zmieni w domowej rozdzielni jeszcze doradzi i będzie git.

Z samego opisu bez wizji lokalnej rady sa jak widać. Nikt odpowiedzialny -nie napisze "rzuć kabel i prąd sam popłynie".

Z waszych rozmów domniemam, że bez projektu, zgłoszenia w starostwie, akceptacji i wykonania przez elektryka z uprawnieniami nie wspominająć o koniecznych badaniach końcowych wraz z protokołem się nie obejdzie. Szacuję że koszty mogą pójść w tysiące złociszy.

- projekt - nie

- zgłoszenie do starostwa - nie

- elektryk ze ŚK - tak

- sprawdzenie instalacji po wykonaniu - tak

- protokół/oświadczenie - tak. Patrz PN-HD 60364:-6:2016-07 załącznik G.

Wystarczy wydrukować i wypełnić. 5 minut roboty (po sprawdzeniu)

Jedna karteczka, jakby co.

Edytowane przez elpapiotr
Dzieki wszystkim za opinie, myślę że Tolo74 ma racje najszybciej i najbezpieczniej sie poradzic kogos kto zobaczy co i jak na miejscu:)