Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kino domowe

Recommended Posts

Mam zapytanie, czy idzie wszelkie ustrjstwo obsługiwać jednym pilotem i dajmy na to z zewnętrznym odbiornikiem sygnałów z pilota?

Wyjaśniam.

Chodzi o ukrycie znamion bogactwa za ścianą. W pomieszczeniu pozostają:

- kolumnu głośnikowe,

- projektor,

- czujka do pilota,

- pilot.

Reszta ustrojstwa w ukryciu. :roll:

Bez rzutnika to wiem, że "idzie", natomiast z rzutnikiem mogą być jaja. Nie spotkałem jeszcze firmy, która w specyfikacjach emulacji sterowania "ich" pilotem miałaby rzutnik. Być może za mało wiem, być może to kwestia czasu.

Ja mój zestaw (ale z TV) mogę obsługiwać z jednego pilota - TV, DVD, CD, amplituner, VHS.

Przewiduję również rzutnik, ale jak nie będzie działał z moim pilotem to trudno będę miał najwyżej dwa.

U mnie też "reszta" będzie niewidoczna - po co kusić "oczy" za oknem.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 191
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fantastyczna sprawa, namieszlo sie sporo- ale to dobrze.

Dziekuje za ciekawa podpowiedz zakupu sprzetu tutaj i wysylke do Polski, ale jedna rzecz to jeszcze bym zaryzykowal ale caly zestaw to raczej odpada. Kiedys tak zasilalem rodzine ale mierne byly efekty. Klopoty przede wszystkim z gwarancja.

Chyba zdecydowalem sie na sprzet ktory proponowal rafslusarczyk, namierzylem juz najblizszy sklep i obiecali ze go sprowadza w kilka dni.

Ale zostal problem TV- i tutaj goraca prosba do p. Zalewskich o podpowiedz, oczywiscie bardzo bede wdzieczny tez za inne podpowiedzi. W cenie okolo 5 tysiecy zlotych.

Pozdrawiam.

Wszystkiego najlepszego z okazji Swiat.

Ryszard.

nurni, Roland przeca ja wiem, ze są piloty samouczące się, ale jeszcze chodzi o to by to co tym jednym pilotem obsługuję było za ścianą.

Względy estetyczne, nie zamierzam nikogo kłuć w oki sprzęciochem.

Tak wiem zaraz odezwą się głosy, że będę biegał do urządzeń imputować im jakieś nośniki, ale i na to jest sposób przynajmniej przy CD i DVD, prędzej czy później zmieniacze np. na 100 płyt stanieją.

Chciałbym uprecyzować:

Głownie chodzi o tę czujkę odbierającą w pomieszczeniu rzutnika sygnał od pilota i przekazującą go do odpowiedniego urządzenia za ścianą.

Ryszardzie

Jeszcze raz wtrące swoje trzy grosze.

Jeśli chodzi o telewizory to ostatnio dobrą opinią cieszą się odbiorniki JVC z systemem DigiPure Pro. Jednak napewno niekwestionowaną wysoką markę prezentują odbiorniki Loewe. Znalazłem odbiornik 32" poniżej 5tys. co jak na tą markę wydaje się bardzo korzystną ofertą http://www.audiostyl.pl/strony/telewizory.htm .

Nie chcę podważać Twojego wyboru żeby zakupić sprzęt w Polsce. Sam jednak od ponad 20 lat kupuję sprzęt za granicą, głównie w niemczech i mimo łącznego zakupu, przez te lata, parunastu produktów nigdy nic mi w okresie gwarancji nie siadło. Może miałem szczęście a może nie była to półka bezfirmowych, plastikowych produktów. Zaznaczam nigdy nie kupowałem tam Philipsa, raz w Polsce odtwarzacz DVD i po miesiącu był już w serwisie. Ale taka to cecha tej marki. Większym kłopotem były instrukcje ale też jakoś sobie z tym radziłem.

nurni, Roland przeca ja wiem, ze są piloty samouczące się, ale jeszcze chodzi o to by to co tym jednym pilotem obsługuję było za ścianą.

Względy estetyczne, nie zamierzam nikogo kłuć w oki sprzęciochem.

Tak wiem zaraz odezwą się głosy, że będę biegał do urządzeń imputować im jakieś nośniki, ale i na to jest sposób przynajmniej przy CD i DVD, prędzej czy później zmieniacze np. na 100 płyt stanieją.

Chciałbym uprecyzować:

Głownie chodzi o tę czujkę odbierającą w pomieszczeniu rzutnika sygnał od pilota i przekazującą go do odpowiedniego urządzenia za ścianą.

mam takie cosik co w jedna strone przesyla sygnal TV ( video + audio L + P ) a w druga strone sygnal z pilota ... w tej czesci co wysyla sygnal TV i przyjmuje sygnal RC5 mam 3 nadajniki podczerwieni na kabelku. Nadajniki te przyklejam na sprzecie i w ten sposob nim steruje ...

Nie widze powodow zeby tego nie przykleic tak zeby obslugiwal dodolne uzadzenie z innego pokoju ...

Sa do kupienia tez "zwykle", radiowe przedluzacze podczerwieni - rozejrzyj sie na allegro ...

pozdrawiam

Ryszardzie

...Jednak napewno niekwestionowaną wysoką markę prezentują odbiorniki Loewe....

Polecam. Wszystkie funkcje załączania są na przekaźnikach. Polskie menu. Hasło na dzieci. Ostrzenie można regulować płynnie (przy 100 Hz jest to bardzo istotne - efekt Halo). I taki banał bezpiecznik na wejściu napięcia do telewizora, niby oczywiste a jak walnął pirun obok domu teściów to wszystkie telewizory do wyrzucenia. W Loewe wystarczyło wymienić przepalony bezpiecznik. I wiele innych rzeczy.

Jak go kupowałem to wytargowałem cenę taką jak SONY, czy PANASONIC o podobnych parametrach. Ale mam gwarancję na 5 lat. Raczej firma nie padnie tak szybko :wink: :D

Pozdrawiam

Loewe są dobre jednak cena jest wysoka, podobnie Fujitsu, Sharp (już chyba tylko LCD robi) i inne jest naprawde kilka dobrych innych firm, ale płacenie za "zwykły TV 29" 8-10tyś zł, jest raczej niepoważne, gdy można kupić podobny taki TV za 2-2.5kzł i najwazniejsze iż ostro idą w doł ceny TV Plazmowych/LCD

W cenie około 5tyś zł widziałem Panorame Panasa 36" TX-36PL35P naprawdę przyzwoity Telewizorek, w cenniku Panasonica był do niedawna w cenie około 8tyś, gdybym miał wydać 8kzł to bym go nie kupił, ale za 5kzł to już kusząca propozycja

I taki banał bezpiecznik na wejściu napięcia do telewizora, niby oczywiste a jak walnął pirun obok domu teściów to wszystkie telewizory do wyrzucenia. W Loewe wystarczyło wymienić przepalony bezpiecznik. I wiele innych rzeczy.

Przeciwko piorunowi to sorry ale zwykly bezpiecznik to nic nie da - tylko prawdziwe zabezpieczenie a najlepiej dwustopniowe ... Przerabialem to na UPS'ach i innych takich ...

Jak naprawde walnie piorun to zadne namiastki nie wystarcza ...

A na temat telewizorka to potwierdzam to co mdzalewsy mowi ... ten Panasłonik jest jedna z najlepszych propozycji na rynku na dzisiaj ... moze jeszcze jakis Philips ...

pozdrawiam

Loewe są dobre jednak cena jest wysoka, podobnie Fujitsu, Sharp (już chyba tylko LCD robi) i inne jest naprawde kilka dobrych innych firm, ale płacenie za "zwykły TV 29" 8-10tyś zł, jest raczej niepoważne, gdy można kupić podobny taki TV za 2-2.5kzł i najwazniejsze iż ostro idą w doł ceny TV Plazmowych/LCD

W cenie około 5tyś zł widziałem Panorame Panasa 36" TX-36PL35P naprawdę przyzwoity Telewizorek, w cenniku Panasonica był do niedawna w cenie około 8tyś, gdybym miał wydać 8kzł to bym go nie kupił, ale za 5kzł to już kusząca propozycja

Nie mogę znależć tego panasa za 5tys. Najtaniej znalazłem za 5,7tys., nawat na allegro jest za 5,55.

O Loewe nawet bym nie wspomniał gdyby nie ta oferta którą podałem, a jak w jednym sklepie jest taka cena to pewnie jest jakaś promocja marki i gdzie indziej też można nieźle potargować.

Co do Panasonica nie mam żadnych wątpliwości, szczególnie dobrze wyszła im ostatnia seria plazmy i w cenie i w jakości. Natomiast co do wyboru 29-cio calowego markietowego odbiornika za 2tys to już bym dyskutował.

Co do DAV-a (sonego) dzwięk plastikowy , wyglad plastikowy ale pomalowany imituje metal.

Co Do TV - prawdziwą róznice zobaczycie na TV z systemami zwiększajacymi rozdzielczość np PHILIPS pixel plus , Panasonic Acuity , Thomson Hi-pix i systemy pokrewne na dobrych żródłach obrazu np DVD - dadzą świetny efekt - naprawde obraz głęboki z duza ilością szczegółów .

Na słabych źródłach np telewizja naziemna - będzie nie ciekawie.

pozdr ol

Nie mogę znależć tego panasa za 5tys. Najtaniej znalazłem za 5,7tys., nawat na allegro jest za 5,55.

......... Natomiast co do wyboru 29-cio calowego markietowego odbiornika za 2tys to już bym dyskutował.

Na allegro był przedwczoraj za coś około 5200zł (faktura, nówka), i jeszcze możńa było ponegociować, ale było tylko 2 godziny do końca aukcji aukcji, wiec może się jeszcze ponownie pojawi, dzisiaj jest za 5435zł - róznież można zawsze spróbować cenę ponegocjować

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37879854.

w cenie 2-2,5zł można kupić już jakąś przyzwoitą 29" 100hz i nie marketówkę, nawet są już komplecie ze stolikiem

• 2 weeks później...

Doradzcie mi kochani....

Pewnie gdzieś było o tym z tysiąc razy...ale jak tak lubię tego od was słuchać !! :-)

Powiedzcie mi, czego mogę użyć, aby schować kable głośnikowe w ścianie, nie używając czegoś co będzie widoczne na ścianie (wszystko co pod tynkiem mnie interesuje), tylko nie wiem czy mogę to pociągnąć jak elektrykę....pewnie lepiej w jakimś peszlu?? Nie wiem czy może są na to jakieś systemy?? Bo pewnie kiedyś może być taka potrzeba, żeby wymienić kable....

No i jeszcze ew. koszt czegoś takiego :-)

Aaa i ważne...czy na tym "czymś" będzie się trzymał tynk z maszyny??

ja poprowadzilem peszle w styropianie na posadzce ... teraz sobie moge wciagnac kable jakie tylko chce ... mysle ze jest to najlepsze rozwiazanie jesli ktos powaznie mysli o kinie domowym ...

a co do DVD ktore gra tak dobrze jak CD to wlasnie pod tym katem dobieralem moje ... jest to Pioneer 737 ... ma to co potrzebuje ... no moze poza mp3 i divx :lol: ale do tego kupie sobie co innego ...

jak ogladam film to chodzi z amplitunerem po laczu cyfrowym a jak slucham CD to kabalek analogowy i do amplitunera w trybie DIRECT ...

pozdrawiam

Mysle ze zdecydowalem ze moj wybor to Panasonic.

TX 32X20P

TX32PX30P, rozniaca w kosztach okolo 1,5 zl, prosze o rade co powinienem zrobic. Oczywiscie nie mysle dodawac w nieskonczonosc i podnosc poprzeczke.

I jeszcze jedna prosba do wtajemniczonych, kino domowe tez chcialbym z tej firmy, na jakie sie zdecydowac. Sluchac bede okolo 70% reszta ogladac. Jest spora oferta, bardzo do siebie zblizona. Nie interesuja mnie nagrywarka.

Pozdrawiam.

Mysle ze zdecydowalem ze moj wybor to Panasonic.

TX 32X20P

TX32PX30P, rozniaca w kosztach okolo 1,5 zl, prosze o rade co powinienem zrobic. Oczywiscie nie mysle dodawac w nieskonczonosc i podnosc poprzeczke.

I jeszcze jedna prosba do wtajemniczonych, kino domowe tez chcialbym z tej firmy, na jakie sie zdecydowac. Sluchac bede okolo 70% reszta ogladac. Jest spora oferta, bardzo do siebie zblizona. Nie interesuja mnie nagrywarka.

Pozdrawiam.

Witam, widzę z dalej nierozwiązanym problemem.

Jeśli przy telewizorach wybór padł na panasonica to może warto posłuchać rady Mdzalewscy i kupić model TX-36PL35P. W granicach 700zł drożej - przykładowa oferta : http://www.telekom.com.pl/panasonic/opisy_tv/tx36pl35p.htm - ale ekran 4 cale większy, to jest sporo.

Co do kina domowego, dodatkowo przez które w 70% ma być słuchana muzyka, zestawy panasonica to porażka. No chyba że to ma tylko ładnie wyglądać.

Z oferty tej firmy dobrą ocenę zbierają tylko niektóre modele odtwarzaczy DVD - starsz model s75, z nowych s97, ewentualnie tańszy s47.

Na stronie tego dystrybutora http://www.polpak.com.pl/index.php?a=ok jest trochę sprzętu który w cenie "firmowych" plastikowych pierdziawek zagra już na jakimś poziomie.

Mam zapytanie, czy idzie wszelkie ustrjstwo obsługiwać jednym pilotem i dajmy na to z zewnętrznym odbiornikiem sygnałów z pilota?

Wyjaśniam.

Chodzi o ukrycie znamion bogactwa za ścianą. W pomieszczeniu pozostają:

- kolumnu głośnikowe,

- projektor,

- czujka do pilota,

- pilot.

Reszta ustrojstwa w ukryciu. :roll:

Np. taki bezprzewodowy przedłużacz radiowy:

http://ed.vector.com.pl/upload_module/products/vt4_200.jpg

(klikając na obrazek przejdziesz do sklepu który to sprzedaje).

Oczywiście jest masa innych producentów i sklepów np. cennik innego sklepu znajdziesz tu. Są też oczywiście przewodowe.

Jeśli zaś jesteś elektronikiem-amatorem to np. schemat przewodowego znajdziesz np. tu

Są też prawdopodobnie jakieś kity.

Ogólnie idea jest prosta - w pokoju dioda odbiorcza IR a w drugim dioda nadawcza "migająca" w takt tego co odbiera dioda z pierwszego pokoju.

Nie chcę więcej pisać na temat takiego rozwiązania bo szastający tu dziesiątkami tysięcy złotych audiofile zaraz stwierdzą że słyszą różnicę pomiędzy sterowaniem pilotem bezpośrednio a poprzez przedłużacz ;-) ;-) ;-) :D

Pozdrawiam

warto posłuchać rady Mdzalewscy i kupić model TX-36PL35P.
:D

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38176018 - 4999zł

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38922729 - 5099zł

warto nawet się pofatygować i samemu pojechać i osobiście towar odebrać, brać fakturę Vat, a gwarancja przecież jest ogólnopolska, a nawet europejska

ps. 36" nie zmieści się do przeciętnego auta

Póki jestem na etapie stanu surowego to wolałbym jednak schować kable w ścianach. Jakąś tak kabelek wydaje mi się pewniejszym rozwiązaniem. Mam tylko jeszcze jedno pytanko...jaki rodzaj tego peszla użyć?? Jakiej średnicy?? I jak sobie ew. poradzić z zaślepieniem wyjścia peszla ze ściany?? Czy ew. z podłogi??