Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

W domu na klatce schodowej mam okno dachowe Fakro. W dni słoneczne bardzo nagrzewa klatkę oraz korytarz na poddaszu użytkowym. Niestety jest ono na wysokości ok. 4 metrów od półpiętra więc nie mogę zamontować markizy ręcznej. Przymierzam się zatem do markizy solar lub wave. Nie mam jednak podciągniętego prądu do tego okna. Ktoś mi radził, że można kabel pociągnąć pod dachówką, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Gdzieś czytałem, że ciągnięcie kabli po dachu jest problematyczne ze względu na ściąganie piorunów, a piorunochronów nie mam.

Jeżeli odpada markiza ręczna i na prąd to pozostaje solarna. I tutaj moje pytanie do posiadaczy takowej:

Ile czasu wytrzyma akumulator?

Są one dość drogie. W Fakro kosztują kilkaset złotych, więc wymiana np. co 3-4 lata to duży dodatkowy koszt stały.

Dzień dobry,

poniżej nasze odpowiedzi. Mam nadzieję, że udało się rozwiać Pana wątpliwości.

1. Na temat ściągania piorunów nie mieliśmy takich zgłoszeń od klientów. Nie możemy tego wykluczyć, ale patrząc na wieloletnie doświadczenia – taki problem się nie pojawił.

2. Jeśli nie ma przygotowanego prądu, to zalecamy markizy solarne.

3. Baterie w solarze wytrzymują minimum 3 lata i tyle tez podajemy w instrukcjach. Z doświadczenia jednak wiemy, że jest to ok 5-7 lat.

4. Koszt nowej baterii (w chwili obecnej) to ok. 250-300 zł netto.

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałem jeszcze podpytać. Jest dzień słoneczny. Bateria niestety już padła. Czy markiza będzie działać? Czy działa tylko kiedy bateria jest sprawna?

Czy jest sygnalizacja np. na pilocie, że baterię należy wymienić?

Czy gdy markiza zatrzyma się w połowie drogi to można ją zwinąć ręcznie?

I jeszcze pytanie odnośnie markiz ręcznych amz, które chcę zamontować na pozostałe okna. Jaka jest różnica poza kasetą, odległością od szyby oraz wymogiem 6 cm. odległości do dachówki, pomiędzy standardową a new line?

Dzień dobry,

w odpowiedzi na Pana pytania:

1. Jeśli zdarzy się, że bateria uległa rozładowaniu, to rzecz jasna silnik nie będzie miał zasilania i markiza nie zadziała. W takiej sytuacji albo należy wymienić baterię lub jeśli uległa rozładowaniu należy poczekać aż się podładuje.

2. Nie ma takiej sygnalizacji. Za pomocą pilota można natomiast sprawdzić stan naładowania baterii.

3. Markizy solarnej nie da się zwinąć ręcznie.

4. Poza wspomnianymi różnicami markiza AMZ NewLine ma nieco szerszy materiał.