Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory - dziwne zachowanie układu

Qter

Recommended Posts

Cześć,

Mam od jakiś 8 lat kolektory próżniowe nieistniejącej już polskiej firmy WATT.

Co pewien czas obserwuje taki problem:

- kolektory i pompa pracują OK tzn. np. na zasobniku mam +50C na kolektorach pojawia się np. +80C i wszystko działa (rury solarne są gorące)

- co pewien czas widzę, że na zasobniku mam np. +60C a na kolektorach np. 140C, pompa pracuje a rury solarne są chłodne - tak jak by pompa nie pracowała albo coś by blokowało układ

- jak temperatura na kolektorach spadnie np. do 70C wszystko wraca do normy - tzn. rury solarne znów robią się gorące

To co zrobiłem do tej pory to:

- sprawdziłem czy instalacje nie jest zapowietrzona (na pompie też),

- nie zmniejszyłem deltę załączania pompy solarnej (do 3C),

- wymieniłem czujnik temperatury w kolektorach

Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem?

PZDR

Qter

Tak.

Spotkał się....

Pompka obiegowa układu sprawia, że jak działa, to PRZED nią ustala się ciśnienie obniżone a ZA NIĄ podwyższone.

Ta różnica ciśnień powoduje przepływ cieczy.

Ale....

Jak cieczy nie ma?

Przy odpowiednio dużej temperaturze i niskim ciśnieniu start pompki sprawia gwałtowne wrzenie przed nią.

Powstaje para, która jest wprawdzie płynem, ale pompka jest do CIECZY, więc nie pompuje.

Pracuje "w suchobiegu".

Rzadko, ale można spotkać takie zjawisko.

Np. jak ktoś zagotuje kociołek CO.

Układ zamknięty?

W jakiej temperaturze i przy jakim ciśnieniu wrze Twój płyn niezamarzający? (glikol?).

To solar cieczowy mocno obciążany cieplnie.

Czasem wymaga wymiany płynu...

Adam M.

Cześć Adamie,

Glikol wymieniałem w zeszłym roku przy okazji naprawy delikatnego wycieku na jednym z połączeń.

Pompa obiegowa tych solarów pompuje już schłodzony glkol z wężownicy w buforze.

Wcześniej tego zjawiska nie obserwowałem.

W jaki sposób można zniwelować tą powstającą różnicę ciśnień ?

Nie widzę na razie żadnego sensownego rozwiązania a sezon na energię z solarów dopiero się zaczyna.

PZDR

Qter

• 3 weeks później...

- kolektory i pompa pracują OK tzn. np. na zasobniku mam +50C na kolektorach pojawia się np. +80C i wszystko działa (rury solarne są gorące)

- co pewien czas widzę, że na zasobniku mam np. +60C a na kolektorach np. 140C, pompa pracuje a rury solarne są chłodne - tak jak by pompa nie pracowała albo coś by blokowało układ

- jak temperatura na kolektorach spadnie np. do 70C wszystko wraca do normy - tzn. rury solarne znów robią się gorące

r

Wydaje mi się, że jest tu zamieniony skutek z przyczyną. Kolektory się grzeją, bo nie ma krążenia. Gdyby to był problem kawitacji o jakim pisze Adam, to rury solarne nie były by chlodne. Sprawdziłbym jeszcze raz poprawność odpowietrzenia, a jek jest ok to skontrolowałbym pompkę (czy pomaga zabięcie jej na krótko) i ewentualnie wymienił. Czy nie ma po drodze innych elementów które mogą odcinać przepływ? Eletrozaworów, zaworów zwrotnych?

• 2 months później...

Czołem,

Obniżyłem ciśnienie glikolu w instalacji jakoś w początku kwietnia z 2 Atm do około 1,5 Atm (przy zimnym układzie). Od tego momentu nie zauważyłem wyżej opisanego problemu. Mam nadzieję, że tym samym definitywnie rozwiązałem problem.

PZDR

Qter