Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlas Unugrunt na gładź

Recommended Posts

Czytam instrukcje gruntów. "Nie dopuszczać do przeszklenia". Jest ryzyko przeszklenia z powodu złego zagruntowana? Planowałem rozcieńczyć wodą 1:1 lub 2:1i nanieść pędzlem na odkurzone gładzie gipsowe. Rozumiem, że nie mogę nanieść zbyt grubej warstwy i lać zbyt obficie . Zdarzyły Wam się jakieś problemy? A może polecicie gotowy grunt (nie do rozcieńczania) na gładzie przed malowaniem??

Po co ryzykować, skoro wystarczy farba gruntująca?

Dzwoniłem do Beckersa.

Ma być

1 grunt

2 farba gruntująca

3 farba nawierzchniowa

Grunt Beckers jest niedostępny w okolicy. Zrobiłem kawałek ściany w kotłowni Atlas Unugrunt - wymieszany z wodą 1:1 Każda najmniejsza kropelka robi smugi w gładzi. Masakra. Mam jeszcze grunt Tikkurila Suprabilit. Może ten będzie lepszy...

Jak wolisz słuchać tych co SPRZEDAJĄ to cierp.

Na tym samym forum w wyszukiwarce widziałem różne sprzeczne porady. Był człowiek, który po samej farbie gruntującej miał problem. Był człowiek, który po zmieszaniu gruntu z farbą miał dramat. Co przypadek...

CIERPIĘ ;)

Zrobię eksperyment na ścianie, na której będzie szafa.

Przygotuje podłoże na różne sposoby

A) Farba gruntująca

B) Farba z gruntem

C) Grunt z wodą 1:1 i 1:2

Zobaczę co wyjdzie najlepiej

Edytowane przez jebadeon

No widzisz...a ja co rusz maluję u ludzi ,u siebie i żądnych problemów nie mam. Na wyschniętą gładź daję tylko farbę gruntującą a później docelową.

Pamiętaj - szybkie ruchy, mokre na mokre to podstawa :D

Ale kupujesz gotową farbę gruntującą typu:

Magnat Grunt

Beckers Designer Primer?

magnat grunt.jpg

Tikkurila Suprabilit z wodą w proporcjach 1:1 oraz 1:2. Po 2 godzinach 0 smug. 0 pylenia. Trochę mi spływało spod ławkowca. A jednak. Widocznie jest to produkt skrojony dla mnie ;)

Zaraz pomaluję też samym Magnatem i zobaczę jak wyjdzie. Ciekawy jestem czy fajnie zakryje poprawki. Bo o ile są równo, to mają inny kolor.

Dobrze, że zacząłem tam, gdzie piękno nie jest wymagane