Dantex23 21.03.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Witam. Mam już oddany projekt do urzędu i myślałem, że nie warto inwestować w żaluzje zewnętrzne i zrobię sobie wewnątrz. Sporo osób jednak poleca żaluzje zewnętrzne i pomyślałem, że warto byłoby to zrobić. Czy taką zmianę mogę dokonać już na etapie budowy? Jakie wybrać - podtynkowe, nadstawne, natynkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbignievsson 22.03.2021 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Myślę, że montaż żaluzji fasadowych, to nie jest coś co musisz zgłaszać do urzędu, także możesz śmiało kupować Jeżeli jesteś dopiero na początku budowy to możesz pomyśleć o cofnięciu nadproży, tylko pamiętaj, że skrzynki od żaluzji w przeciwieństwie od tych od rolet są "płytsze" (ok 15 cm) ale wyższe - dla żaluzji o wysokości 150-175 cm skrzynka ma wysokość 27 cm, a może być jeszcze wyższa. Ja o fasadówkach pomyślałem już po wybudowaniu domu, zamówiłem więc takie z 3,5 cm dociepleniem plecków, xps-em. Szału ni ma ale ja nie z tych co od świtu do nocy tylko liczą Co do tego jakie wybrać, to napiszę po prostu, żebyś nie brał nadstawnych. Ja mam tak jak w większości nowo budowanych domów podtynkowe, ale muszę przyznać, że odpowiednio dobrane kolorystycznie natynkowe też potrafią robić robotę. A same żaluzje są świetne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 17.04.2021 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Witam. Mam już oddany projekt do urzędu i myślałem, że nie warto inwestować w żaluzje zewnętrzne i zrobię sobie wewnątrz. Sporo osób jednak poleca żaluzje zewnętrzne i pomyślałem, że warto byłoby to zrobić. Czy taką zmianę mogę dokonać już na etapie budowy? Jakie wybrać - podtynkowe, nadstawne, natynkowe? Nie słyszałem o konieczności zgłaszania żaluzji zewn. w budynku jednorodzinnym...ale wykonać je warto... Wybrać żaluzje podtynkowe i docieplić naproże na etapie budowy, bowiem- jak mniemam- jest jeszcze taka możliwość. Dodatkowo, jeżeli planowane ocieplenie jest co najmniej 20 cm to można wybrać żaluzje z dodatkowo "docieplaną" 3 cm xps-em skrzynką pomiędzy nią a nadprożem i jeszcze będzie zakryta. W zalezności od planowanego sterowania budynkiem np. inteligentnym- lub jego braku- przedstawić swoje oczekiwania w punkcie sprzedaży, który powinien przedstawić rozwiązania: przewodowe, radiowe, inteligentne, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts