Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaluzje fasadowe

Recommended Posts

Witam. Mam już oddany projekt do urzędu i myślałem, że nie warto inwestować w żaluzje zewnętrzne i zrobię sobie wewnątrz. Sporo osób jednak poleca żaluzje zewnętrzne i pomyślałem, że warto byłoby to zrobić. Czy taką zmianę mogę dokonać już na etapie budowy? Jakie wybrać - podtynkowe, nadstawne, natynkowe?

Myślę, że montaż żaluzji fasadowych, to nie jest coś co musisz zgłaszać do urzędu, także możesz śmiało kupować ;)

Jeżeli jesteś dopiero na początku budowy to możesz pomyśleć o cofnięciu nadproży, tylko pamiętaj, że skrzynki od żaluzji w przeciwieństwie od tych od rolet są "płytsze" (ok 15 cm) ale wyższe - dla żaluzji o wysokości 150-175 cm skrzynka ma wysokość 27 cm, a może być jeszcze wyższa. Ja o fasadówkach pomyślałem już po wybudowaniu domu, zamówiłem więc takie z 3,5 cm dociepleniem plecków, xps-em. Szału ni ma ale ja nie z tych co od świtu do nocy tylko liczą :p

Co do tego jakie wybrać, to napiszę po prostu, żebyś nie brał nadstawnych. Ja mam tak jak w większości nowo budowanych domów podtynkowe, ale muszę przyznać, że odpowiednio dobrane kolorystycznie natynkowe też potrafią robić robotę. A same żaluzje są świetne.

• Like 1

• 4 weeks później...
Witam. Mam już oddany projekt do urzędu i myślałem, że nie warto inwestować w żaluzje zewnętrzne i zrobię sobie wewnątrz. Sporo osób jednak poleca żaluzje zewnętrzne i pomyślałem, że warto byłoby to zrobić. Czy taką zmianę mogę dokonać już na etapie budowy? Jakie wybrać - podtynkowe, nadstawne, natynkowe?

Nie słyszałem o konieczności zgłaszania żaluzji zewn. w budynku jednorodzinnym...ale wykonać je warto...:wiggle:

Wybrać żaluzje podtynkowe i docieplić naproże na etapie budowy, bowiem- jak mniemam- jest jeszcze taka możliwość.

Dodatkowo, jeżeli planowane ocieplenie jest co najmniej 20 cm to można wybrać żaluzje z dodatkowo "docieplaną" 3 cm xps-em skrzynką pomiędzy nią a nadprożem i jeszcze będzie zakryta.

W zalezności od planowanego sterowania budynkiem np. inteligentnym- lub jego braku- przedstawić swoje oczekiwania w punkcie sprzedaży, który powinien przedstawić rozwiązania: przewodowe, radiowe, inteligentne, etc.