Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga termomodernizacyjna - wykaz materiałów

qwertyz666

Recommended Posts

Witam

Przeczytałem wątki o uldze termomodernizacyjnej na forum, oraz rozporządzenie ministerstwa i nadal jestem zielony :/

Zrobiłem elewacje czyli typowo styropian klej siatka tynk. Chciałbym skorzystać w tym roku z tej ulgi termomodernizacyjnej ale w rozporządzeniu nie ma szczegółowo wymienionych materiałów , które mogę sobie odliczyc. . " materiały budowlane wykorzystywane do docieplenia przegród budowlanych, płyt balkonowych oraz fundamentów wchodzące w skład systemów dociepleń lub wykorzystywane do zabezpieczenia przed zawilgoceniem"

Brzmi to bardzo ogólnikowo :(

Na fakturze mam wiadomo styropian, kołki do montażu klej , tynk ale mam też pianke , silikony taśme malarską (odcinanie okien itd) itp "dodatki" wykorzystywane przy docieplaniu i tynkowaniu

Czy moge sobie odliczyc to wszystko? A może istnieje gdzies szczegółpowa lista ,materiałów podlegających odliczniu ?

Pozdrawiam i dzięki za każda odpowiedź

Marek

• 4 months później...

Mam podobny dylemat.

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji po za ogólnym wykazem materiałów i usług podlegających uldze.

W moim przypadku chciałbym odliczyć po za styropianem koszt jastrychu ocieplanej podłogi oraz koszt wykonania nowej instalacji elektrycznej zasilającej bezpośrednio powietrzną pompę ciepła, która będzie montowana w ramach wymiany nieefektywnego źródła ciepła.

W tej chwili w kotłowni mam instalację jednofazową a będzie potrzebna trzyfazowa.

Może już ktoś przerabiał podobny temat?