ezg2014 21.03.2021 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Czy trzeba mieć pozwolenie na wycinkę drzew z działki budowlanej? Chodzi o działkę budowlaną z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, która pokryta jest samosiejkami brzozy. Te samosiejko brzozy dość gęsto pokrywają działkę i są różnej grubości i wysokości. Ponadto działka pokryta jest licznymi krzakami. Czy mogę po prostu to wszystko wyciąć i usunąć? Czy potrzebuję jakieś pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 21.03.2021 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Ja w zeszłym roku wycinalem drzewa na swojej działce. Może od tamtej pory się prawo nie zmieniło, nie wiem. Ja robiłem tak: 1. Zgłosiłem zamiar usunięcia drzewa, gdzie na mapce trzeba bylo podać liczbę, lokalizację, gatuen drzewa. Dodatkowo obwód na wys 5cm i 150cm. 2. Z urzędu miasta (działka w miescie) była kontrola dendrologiczna celem potwierdzenia gatunków i obwodów drzew 3. Potem przyszło pismo, że nie wnoszą sprzeciwu. 4. Mogłem bez problemu już wyciąć drzewa. To co opisałem, to pod warunkiem, że nie jesteś firma i nie robisz wycinki w celu zarobkowym. No i jeszcze jedno. Okres lęgowy ptaków trwa od marca do października i w okresie tym nie można wycinać drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 21.03.2021 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Dzięki. Wybieram się do urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 23.03.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Jeśli te drzewa nie są naniesione na mapę to odpuść sobie wizytę w urzędzie. Drzewa wycinaj po cichu i bez pośpiechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 23.03.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Jeśli te drzewa nie są naniesione na mapę to odpuść sobie wizytę w urzędzie. Drzewa wycinaj po cichu i bez pośpiechu. Nie muszą być na mapie. Istnieją choćby zdjęcia lotnicze archiwalne i obecne, na których są widoczne drzewa. A przy okazji można mieć uczynnego sąsiada, który z czystej złośliwości i zawiści zrobi z nich użytek. Co wtedy? Zgłoszenie zamiaru wycinki nic nie kosztuje, więc po co kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts