JacekS 21.03.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) zdublowany wpis Edytowane 22 Marca 2021 przez JacekS zdublowany wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 21.03.2021 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Nie było mnie tu ponad 10 lat.Po powodzi w 2010 roku zmuszony byłem wymienić piec. Wcześniej miałem podłączony piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem wody z otwartą komorą spalania Ferroli Domina Oasi wyposzczone przewody wychodzące ze ściany nie pasowały do nowego pieca . Nowy piec de dietrich mcr/ii 24/28 bic 40l z zamkniętą komorą spalania był dużo większy zamontowałem go sam z braku w tamtym czasie hydraulików przyjechał serwisant i go uruchomił. Nowy piec miał tylko cztery podłączenia co wyjście i wejście i cwu to samo, stary miał jeszcze piąte recylkulacje i to pozostało wolne nie podłączone do nowego pieca zamknięte zaworem.Piec ten pracował ponad 10 lat bardzo oszczędny i bezawaryjny .Umawiałem się z serwisantem na przegląd pieca zawsze przed sezonem grzewczym i nie dojechał z braku czasu i tak zeszło 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.03.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 szukasz na forum ludzi żeby do ciebie dzwonili i wyjaśniali nie widząc w realu kotłowni ? łap za telefon i szukaj lokalnego hydraulika na olx kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 21.03.2021 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Dziękuję za Twoje sugestie odnośnie OLX tel podałem tak na zapas nie każdemu się chce stukać w klawiaturkę "srafjona" Parę zdjęć przesłanych na maila komuś kto zainteresuję się tematem wyjaśni wszystko . Zdrowia życzę Janku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 22.03.2021 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Temat ogarnąłem metodą prób i błędów połowicznie.Przewód do podłączenia pieca starego czyli recylkulacja , który do tej pory po instalaci nowego pieca był nie podłączony to przewód powrotu albo zasilania CO. Ten przewód recylkulacji połączyłem pompą obiegową z wyjściem zasilania CWU myślałem że to przewód wody CWU na powrocie i okazało sie ,że połączyłem pompę do przewodów CO i w kranie pojawiła się mętna woda z rdzą z grzejników. iIdą dale swoim błędnym tokiem rozumowania i nie znąc rozłożenia instalacji w domu wpiąłem pompę w zasilanie CWU za piecem w celu wymuszenia dodatkowego obiegu cyrkulacji ciepłej wody przez zamontowany rozdzielacz i bez efektów woda w rozdzielaczu nadal zimna czyli brak poprowadzenia dodatkowych przewodów mieszających myślałem,że sam rozdzielacz załatwi mi sprawę. I teraz następne gdybanie może by się ktoś pochylił nad tym problemem patrząc w schemat podłaczenia starego pieca Ferolli a nowego co zrobic z tym jednym powrotem recylkulacji nie wykorzystanym zamknietym zawore wystającym ze ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts