Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne przyłącze

Veelka

Recommended Posts

Na działce budowlanej na której aktualnie nie ma MPZP chciałabym wybudować 2 domki letniskowe do 35m2 na zgłoszenie. Będę starała się dopiero o MPZP.

Aktualnie nie ma żadnych mediów przy działce, pytanie brzmi gdy tylko postawią skrzynki przy działce to czy muszę mieć jakiś projekt od architekta czy jakiegoś projektanta o przyłączeniu np. prądu do domu czy mogę sama sobie media podłączyć, prąd, wodę, kanalizę do każdego z domku osobno czy muszę mieć na wszystko projekty osobny do każdego z domków?

Warto ogarnąć to papierowo, choćby do zgłoszenia na budowę domków.

Kable, wodę, kanalizację możesz sam sobie położyć.

W przypadku prądu musisz mieć kogoś z SEP.

Musi on podłączyć, zrobić pomiar itp.

U mnie na mojej wsi i kilku okolicznych wioskach działa to w prosty sposób.

Sąsiad dzwonił, podjeżdżałem ogarnialiśmy materiały, pokazywałem co i jak miało być zrobione z prądem.

Ktoś kopał, robił podsypkę, kładł kabel w arocie, znów piasek, taśma i zasypał.

Wtedy podjeżdzałem wpinałem, robiłem pomiar i kwity.

Fakt mam SEP E+D.

Nie robię tego zawodowo ale uznaję system pomocy sąsiedzkiej, barteru i posiadania przysług :)

Myśle że już z dwadzieścia kilka razy to zrobiłem.

Na działce budowlanej na której aktualnie nie ma MPZP chciałabym wybudować 2 domki letniskowe do 35m2 na zgłoszenie. Będę starała się dopiero o MPZP.

Aktualnie nie ma żadnych mediów przy działce, pytanie brzmi gdy tylko postawią skrzynki przy działce to czy muszę mieć jakiś projekt od architekta czy jakiegoś projektanta o przyłączeniu np. prądu do domu czy mogę sama sobie media podłączyć, prąd, wodę, kanalizę do każdego z domku osobno czy muszę mieć na wszystko projekty osobny do każdego z domków?

Jeżeli działka lezy na terenie gdzie obowiązuje MPZP a nie jest w nim ujęta to dopóki nie zostanie ona ujęta w planie nic na niej nie wybudujesz.

Sama procedura ujęcia działki w MPZP może trwać nawet kilka lat.