Veelka 22.03.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Na działce budowlanej na której aktualnie nie ma MPZP chciałabym wybudować 2 domki letniskowe do 35m2 na zgłoszenie. Będę starała się dopiero o MPZP.Aktualnie nie ma żadnych mediów przy działce, pytanie brzmi gdy tylko postawią skrzynki przy działce to czy muszę mieć jakiś projekt od architekta czy jakiegoś projektanta o przyłączeniu np. prądu do domu czy mogę sama sobie media podłączyć, prąd, wodę, kanalizę do każdego z domku osobno czy muszę mieć na wszystko projekty osobny do każdego z domków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 26.03.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Warto ogarnąć to papierowo, choćby do zgłoszenia na budowę domków. Kable, wodę, kanalizację możesz sam sobie położyć. W przypadku prądu musisz mieć kogoś z SEP. Musi on podłączyć, zrobić pomiar itp. U mnie na mojej wsi i kilku okolicznych wioskach działa to w prosty sposób. Sąsiad dzwonił, podjeżdżałem ogarnialiśmy materiały, pokazywałem co i jak miało być zrobione z prądem. Ktoś kopał, robił podsypkę, kładł kabel w arocie, znów piasek, taśma i zasypał. Wtedy podjeżdzałem wpinałem, robiłem pomiar i kwity. Fakt mam SEP E+D. Nie robię tego zawodowo ale uznaję system pomocy sąsiedzkiej, barteru i posiadania przysług Myśle że już z dwadzieścia kilka razy to zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.03.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Na działce budowlanej na której aktualnie nie ma MPZP chciałabym wybudować 2 domki letniskowe do 35m2 na zgłoszenie. Będę starała się dopiero o MPZP. Aktualnie nie ma żadnych mediów przy działce, pytanie brzmi gdy tylko postawią skrzynki przy działce to czy muszę mieć jakiś projekt od architekta czy jakiegoś projektanta o przyłączeniu np. prądu do domu czy mogę sama sobie media podłączyć, prąd, wodę, kanalizę do każdego z domku osobno czy muszę mieć na wszystko projekty osobny do każdego z domków? Jeżeli działka lezy na terenie gdzie obowiązuje MPZP a nie jest w nim ujęta to dopóki nie zostanie ona ujęta w planie nic na niej nie wybudujesz. Sama procedura ujęcia działki w MPZP może trwać nawet kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts