Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System sterowania ogrzewaniem

Piotrek168

Recommended Posts

Witam, kupiłem od dewelopera mieszkanie. Na całej powierzchni 85 m2 będzie ogrzewanie podłogowe, do tego po jednym grzejniku w każdej z dwóch łazienek. Łącznie ma być zainstalowane 10 obwodów. Mieszkanie poprzez prywantą klatkę schodową jest połączone z garażem. Na klatce jak i w garażu ma być zamontowany grzejnik. Zamontowany kocioł to jednofuncujny Termet Ecocondens 25 Gold + 100 l zbiornik cwu. Nie znam się zupełnie na zasadach budowy systemu ogrzewania, dlatego w związku z tą instalacją mam kilka pytań:

1) Po pierwsze - zakładam, że ogrzewanie podłogowe w mieszkaniu będzie wystarczające, żeby zapewnić komfort cieplny w mieszkaniu. Ale czy wystarczy, że na klatce schodowej i w garażu grzejniki będą podłączone do instalacji niskotemeraturowej czy lepiej żeby system ogrzewania dostarczał do grzejników gorącą wodę? To samo jest z grzejnikami łazienkowymi - czy lepiej zostawić je podłączone do instalacji z tą samą temperaturą, co podłogówka i dogrzewać w razie czego na prąd czy powinien być osobny obwód dostarczający gorącą wodę?

2) Po drugie jaki wybrać tu system sterowania ogrzewaniem? Zależałoby mi, żeby móc ustawić sobie różną temperaturę w łazienkach, pokojach dzieci, sypialni oraz salonie z aneksem orqz tak zaprogramować system, żeby wyłączał i uruchamiał się automatycznie. Instalator z Fixly zaproponował mi sterowniki bezprzewodowe firmy Salus - czy to dobre rozwiązanie? Jeśli nie to jaka automatyka ogrzewania będzie najlepsza? Inna firma, od której dostałem ofertę to Fibaro. Co o niej myślicie?

3) Trzecia sprawa to ustawienia związane z pogodą - chciałbym żeby system ogrzewania reagował na temperaturę na zewnątrz np. jak spadnie w nocy temperatura to ogrzewanie włączy się automatycznie.