Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie mam mały problem kładę instalacje wody w całym domu nowo postawionym.rura zasilająca będzie ok 32 a rurę rozprowadzająca robiłem z 25 systemem trojnikowym ale odejścia zrobiłem już z 20 czy to nie będzie za mało jak na panel prysznicowy pralke i zmywarkę? Jak kupuje się listwy przyłączeniowe to sprzedają pod 20.zgory dziękuję za poradę
https://forum.murator.pl/topic/261422-rura-25-czy-20/

Oj przepraszam myślałem ze napisałem .zgrzewane pp

Dobrze nie będę pytał dalej.

Te rury mają jeszcze Typy - są dwa PP: SDR-6, SDR-7,4 i różnią się grubością ścianki, co w dużej mierze przekłada się na średnicę wewnętrzną

Dla lepszego i niezawodnego działania proponuję Ci przestawić instalację o rozmiar większą. Tam gdzie masz 20 daj 25, gdzie 25 - 32 i to największa średnica jaką stosuj. Rury nie są drogie - połączenia również, a ta średnica wybaczy Ci i błędy i zapewni poprawną pracę instalacji o odpowiedniej wydajności.

Najmniejszą średnicą z reguły wykonuje się cyrkulację.

Pamiętaj aby je izolować , a długie odcinki z cwu kompensować - chociaż jak będziesz robił instalację na trójnikach nie będzie potrzeby. Każdy przepust przez ścianę musi być w rurze osłonowej lub twardej piance.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/261422-rura-25-czy-20/#findComment-7904918