vampiria200 23.03.2021 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Dzień dobry wszystkim. Mam pytanie dotyczące strychu. Dom parterowy, sucha zabudowa i strych na poddaszu. Na chwilę obecną wsparta solidnie podłoga - między nią a suchą zabudową wypełnienie wełną z 40cm. Na strychu miałem oczywiście składować jakieś graty. Stąd wahania temperatury mnie nie interesowały. Warto podkreślić że w dachu jest okno 50x80 uchylne. Wpadłem na pomysł docieplenia dachu nad strychem oraz postawienia ścianek z OSB i ich izolacje wełna. Powierzchnia podłogi około 25m2 Co chcę osiągnąć: -strych który będzie na tyle docieplony że zimą będzie tam panowała temperatura dużo wyższa niż na zewnątrz -strych który latem nie będzie suchą sauną -chce tam wstawić klimatyzator przenośny o mocy dla pomieszczenia 30m2 z funkcją grzania -instalacja elektryczna - przewód 2,5mm2 na osobnym zabezpieczeniu tam jest - gniazdko pod 4 kamery, oświetlenie i klima 1,2kw -chcę tam wstawić orbitrek i rowerek treningowy oraz może podwiesić worek bokserski (oraz jakieś graty - narty, choinka, etc) - strych ma służyć poza przetrzymywaniem gratów jako mini siłownia użytkowana w sumie 6-10 godzin tygodniowo. Czy to ma sens - nawet gdybym musiał godzinę przed treningiem dogrzać lub schłodzić pomieszczenie? Nie zależy mi na utrzymywaniu tam 20st cały czas. Ale miło by było gdyby zimą udało się nie schodzić poniżej 10 a latem nie przekraczać 30 bez wspomagania:) Oczywiście ściany zrobię tak aby mieć szybki dostęp do dachu w razie "W" Nie zależy mi kompletnie na estetyce, zdjęcia strychu w załączeniu - jeszcze nie ukończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.05.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Jeżeli chcesz mieć w pomieszczeniu strychu lepsze warunki latem i zimą niż na zewnątrz to oczywiscie że taka izolacja jak napisaleś ma sens. zastosowanie dodatkowej izolacji dachu w tym wypadku mocno przyczyni się do polepszenia warunków wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts