Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć na ścianie - podchodząca woda

Kaatus

Recommended Posts

Dzień dobry,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie mam żadnego doświadczenia budowlanego, ale nasunęło mi się pewne pytanie - niedawno byłem przy odbiorze mieszkania w zabudowie szeregowej od dewelopera (parter, brak piwnicy) moją uwagę przykuła wilgoć na tynku znajdująca się na jednej ze ścian u dołu przy podłodze. W kilku innych miejscach również tynk delikatnie nie był doschnięty i kierownik budowy zapewnił, że również w tym miejscu jest to kwestia niedoschnięcia. Z tym, że w pozostałych miejscach wilgotny tynk był na górnych częściach ścian.

W tym samym dniu i jakiś czas wcześniej było dość wilgotno i padał deszcz ze śniegiem. Mieszkanie to ogólnie jest na delikatnym spadku względem mieszkania do którego bezpośrednio przylega - jest niżej:

Untitled.jpg

zdj1.jpg

zdj2.jpg

Moje pytanie brzmi. Czy może to być spowodowane podchodzącą wodą ze względu na ten skos? Czy jest to błąd budowlany i czy w prawidłowo wykonanym budynku powinien być taki problem? Jeśli tak, to jakie mogą być tego konsekwencje w przyszłości?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Ciężko cokolwiek podpowiedzieć. NA świeżo w murowanym budynku prawdopodobieństwo wilgoci" budowlanej" jest wyższe, ale jeśli nie zeszło jak z reszty ścian ostrożność wskazana. Niech wstawią na dzień dwa osuszacze , zejdzie wilgotność do standardu ogrzewanego budynku.... Wtedy zwizytować ponownie. Bo fuszery nie można wykluczyć. A wtopić kasę łatwo