sirleszczu 23.03.2021 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Witam wszystkim, chciałbym się poradzić w temacie wentylacji małego aneksu kuchennego na poddaszu. Mam w planach zamontować okap. Wyczytałem, że obecnie okapy mogą pracować w trybie pochłaniacza, jednak lepiej podłączyć go do wentylacji, aby działał jako wyciąg. I tutaj nie wiem jak rozwiązac ten problem. Nasuneły mi się dwa rozwiązania, które rozrysowałem na szybkim schemacie. Pierwszy wariant zakłada poprowadzenie kanału 200x60 wzdłuż krokwi, nad wełną, a pod płytą osb, membraną oraz blachą - wprost do murowanego komina. Odcinek około 3,3 m z lekkim załamaniem. Problemem w tym przypadku wydaje mi sie brak ocieplenia kanału i skraplanie. Zastanawiam się jeszcze, czy w tym wariancie nie poprowadzić kanału w foliowym rekawie pomiędzy pierwsza a druga warstwą wełny. Drugi wariant zakłada poprowadzenie kanału wentylacyjnego prostpadle do krokwi, pomiedzy folią paroizolacyjną a płytą kg i wyprowadzenia przez ocieploną styropianem ściane z zastosowaniem czerpni z zaworem zwrotnym na zewnatrz. Odcine tek byłby nieco krótszy - około 2,8 m. Niestety z uwagi na stare budownictywo nie mam innych możliwości. Czy przy małej powierzchni kuchni (7m2) mozna zastosować kanał 120x60 czy jednak pozostać przy większym przekroju? Możecie poradzić które rozwiązanie będzie korzystniejsze i o czym pamiętać? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.