Sebixx 24.03.2021 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Część! Chciałbym zapytać czy ktoś z was widział na własne oczy płyty Multipor, a może używał ich do ocieplenia ścian? Z filmików na YT wywnioskowałem, że to bardzo kruchy materiał, widziałem jak facet robił bruzdy ołówkiem, albo wycinał w nim otwory nożem do tapet. Czy to faktycznie się nadaje żeby przykleić to na ścianę? Chciałem tym docieplić wieńce, nadproża itp. na elewacji zewnętrznej (ściana 1W). Myślałem żeby elewację pokryć 2 cm tynkiem wapiennym. Czy taki Multipor się sprawdzi? Producent podaje, że pokrywa się go tynkiem cienkowarstwowym, a ja chciałem tynk tradycyjny wapienny na elewacji zewnętrznej. Ktoś coś może napisać o Multiporze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 26.03.2021 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Miałem taką sytuację, że musiałem odcieplić mały murowany budynek i trzeba to było zrobić od środka (decydowały o tym kwestie formalne, nie techniczne).Przyklejałem multipor. Płytki jak płytki gipsowe, kruche ale przyklejone do ściany wystarczająco trwałe. Później pokryte to było siatką z klejem (elewacyjna).Było to kilkal lat temu. Do dziś wszystko ok, nic nie pęka, budynek cieplejszy niż kiedyś (ale cudów się nie spodziewaj), nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 30.03.2021 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Ok dzięki za info.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 06.04.2021 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Hej. Dowiedziałem się z innego forum, że Multipor jest faktycznie bardzo kruchy i ma strukturę takiego miękkiego pumeksu. Zrobię tak jak pokazane jest w katalogu rozwiązań ściennych Porothermu. Od zewnątrz pustak 8cm, potem 10cm pir i 20 cm wieniec. Słupy i naproża dokładnie tak samo. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts