Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę a odliczenia z ulgi remontowej.

mpiatek

Recommended Posts

Witam.

W maju 2004 roku dostałem pozwolenie na budowę, a właściwie rozbudowę. Prace zaczynam na wiosnę 2005 roku. W związku z tym mam pytanie: Czy mogę sobie już odliczać wydatki z faktur, czy dopiero wtedy kiedy zgłoszę chęć rozpoczęcia prac w PINB?

Chciałbym jeszcze w tym roku skorzystać z ulgi remontowej i zakupić materiały budowlane: bloczki fundamentowe, pustaki, stal i strop.

Stary.... czy ty rozumiesz znaczenie terminu ULGA REMONTOWA?

To co zamierzasz zrobic nie jest remontem. Nie jest także modernizacją.

Jest to natomiast inwestycja plegająca na stworzeniu (wybudowaniu) nowego domu. I nieistotne jest, że ten nowy dom będzie kolejną kondygnacją na już istniejącym czy też będzie miał z obecnym wspólną ścianę.

Nie zakładaj sobie stryczka na szyję poświadczając swoim podpisem zeznanie (oświadczenie) roczne PIT, że (tu cytat) bloczki fundamentowe, pustaki, stal i strop. kupiłeś na remont swojego obecnego mieszkania.

Pamiętaj - US ma na sprawdzenie Twojego oświadczenia 5 lat.

Miłych snów.

To jest właśnie to - Załącznik nr 2

Wykaz robót zaliczanych do remontu i modernizacji lokalu mieszkalnego

1. Remont, modernizacja lub wykonanie nowych elementów w lokalu mieszkalnym:

ścianek działowych, sufitów, tynków i okładzin wewnętrznych;

podłóg i posadzek;

okien, świetlików i drzwi;

powłok malarskich i tapet;

elementów kowalsko-ślusarskich;

izolacji przeciwwodnych, przeciwwilgociowych, dźwiękochłonnych i cieplnych;

pozostałych elementów (np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf wnękowych, obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników).

2. Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji w lokalu mieszkalnym, obejmujące rozprowadzenie po lokalu instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących:

instalacji sanitarnych;

instalacji elektrycznych;

instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych;

instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych;

instalacji i urządzeń grzewczych;

przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych.

Przeczytałem i wytłuściłem to na co powinieneś zwrócić uwagę.

Mowa w tym rozporzadzeniu jest o remoncie, modernizacja lub wykonanie nowych elementów w lokalu mieszkalnym

a nie o budowaniu nowego lokalu mieszkalnego.

To co wybudujesz lokalem mieszkalnym będzie dopiero w momencie dokonania odbioru przez PINB. i od tego momentu dopiero będziesz mógł to remontowac i modernizować.

Pozdrawiam

Jak chcę dobudować jeden pokój z poddaszem użytkowym z tym samym wejściem to nie moge tego zastosować tego do ulgi remontowej, jako np. modernizacja budynku mieszkalnego?

Wg słownika wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych Władysława Kopalińskiego:

1) modernizacja - unowocześnienie

2) remont odnowienie, przywrócenie wartości użytkowej obiektu przez naprawę a. wymianę części a. zespołów; (r. kapitalny) naprawa główna (wynosząca 30-70% wartości obiektu)

Pomyśli - czy dobudowa nowej dodatkowej powierzchni mieszkalnej wynikiem której będzie wyraźne zwiększenie kubatury budynku to jest to co zawarte jest w pkt. 1 i 2?

Pozdrawiam

Generalnie Wowka ma racje.

Prz czym mozesz prowadzic nowa budowe i uzyskac nowa kubature a rownoczesnie prowadzic remont istniejacego obiektu, np wymieniajac instalacje elektryczne, poprawiajac tynki, posadzki itp.

Wowka - czy na ulge remontowa mozna odliczy zakup kuchni gazowej pod zabudowe i rownoczesnie odliczac koszt jej zabudowy. To samo pytanie dot. pochlaniacza czyli urzadzenia went. pod zabudowe ?