yaro137 24.03.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Patrząc na rozdzielacz na piętrze widać, że na pętli na łazienkę przepływ jest bardzo mały w porównaniu do innych pomieszczeń na tym piętrze, gdzie przepływ jest na poziomie 1L/min a temperatura to ok 21C. Zawór jest maksymalnie odkręcony. Rurki były tu układane gęściej niż w pozostałych pomieszczeniach jednak mimo to w łazience jest dość chłodno. Znajdują się tu dwa pomieszczenia, gdzie jedno to wydzielona ubikacja/pralnia, w której jest wlot i wylot wentylacji mechanicznej a w części z umywalkami jest jedynie wylot. Z czego może wynikać ten mniejszy przepływ i czy coś z tym można zrobić, aby temperatura (obecnie 20,5C) w tym pomieszczeniu była wyższa bez konieczności instalowania dodatkowych grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.03.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 W łazienkach się nie robi nawiewów wentylacji. Co za partacz to robił. Masz gęściej położoną rurkę, pewnie sporo ciasnych zakrętów - suma sumarum większe opory na tej pętli. Stąd problem z przepływem. Skoro w innych pomieszczeniach masz 1.0 to jaki masz w łazience? Ja na 8 pętlach na pietrze potrafię uzyskać po 1.8l bez modulacji pompy bo Samsung sie jeszcze nie dorobił w sterownikach tej funkcji. Do dużych łazienek (>8m2) powinno się dawać dwie krótkie pętle. tak podpowiada mi moje jednokrotne doświadczenie. W dolnym dwóch łazienkach mam przepływ poniżej 1l, pętle bardzo krótkie i ukrop nieziemski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 25.03.2021 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Ta wydzielona część gdzie jest nawiew i wywiew służy też jako pralnio-suszarnia z tego względu taki układ. Tam gdzie wanna i prysznic jest tylko wyciąg. W/g rozdzielacza wychodzi, że jest tylko jedna pętla na oba te pomieszczenia. Przepływ jest tam na pierwszej kresce poniżej 0, czyli zdecydowanie bliżej zera niż jedynki tak jak na fotce, którą dodałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts