easydisplays 24.03.2021 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dzień dobry, Chciałbym prosić o poradę. Mam wybudowany dom do którego chcemy dobudować pełny fundament na którym będzie ogród zimowy. Opiszę jak to u mnie wygląda. Jest oczywiście ława fundamentowa na której jest ściana fundamentowa z bloczków. Na ścianie mamy oczywiście hydroizolacje i ocieplenie w postaci 15cm styroduru... na to siatka i klej. Ogród zimowy będziemy mieli z ogrzewaniem podłogowym więc fundament pod ogód zimowy chcemy zrobić w dokładnie ten sam sposób (pewnie tylko mniejsza ława fundamentowa, gdyż obciążenia będą znikome). Pytanie mam w sumie tylko dotyczące w jaki sposób połączyć oba fundamenty. 1. Czy wystarczy podkopać się do ławy fundamentowej i po prostu zalać nową ławę od ogrodu zimowego, żeby się stykała z ławą fundamentową domu, czy należy może wywiercić jakieś otwory w ławie fundamentowej domu i wkleić (na chemię) jakieś pręty zbrojeniowe, żeby połączyć je ze zbrojeniem ławy fundamentowej ogrodu zimowego? 2. Dylatacja pomiędzy ścianą fundamentową domu a ścianą fundamentową ogrodu zimowego. Majster, który budował dom mówił, że należy zrobić dylatację pomiędzy dwoma elementami. Czyli wyciąć ten styrodur (ok 10cm), tak, że w miejscu łączenia się ściany fundamentowej ze ścianą domu, pomiędzy mimi zostanie ok 5cm styroduru jako dylatacja. Czy o to chodzi czy może zrobić to inaczej? 3. To samo co w punkcie 2 ale na całej długości fundamentu... czyli wnętrze fundamentu od ogrodu zimowego... musimy zasypać piaskiem, zagęścić i na to wylać podbeton. Pytanie tutaj co z tym styrodurem na ścianie fundamentowej domu? Czy tu zostawić całe 15cm, czy też ściąć 10 cm, żeby zostało 5cm dylatacji, czy może ściągnąć go całego? Oczywiście cała ściana fundamentowa od ogrodu zimowego będzie ocieplona w ten sam sposób co ściana fundamentowa domu. Na podbeton również przyjdzie folia, styropian, ogrzewanie podłogowe i wylewka. Poniżej taki orientacyjny rysunek tego co opisałem wyżej: Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts