Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewanie wody przez naczynie zbiorcze

robomax

Recommended Posts

Witam

Prosze o pomoc.

Mam w domu kocioł opalany węglem, instalacja otwarta (3 grzejniki) wykonana samodzielnie.

Obiek wody wymuszony pompą na zasilaniu grzejników.

Co może być przyczyną tego że przy zaniku pracy pompy woda dobija do 100 st.C i wywala przez naczynie zbiorcze.

Dodam że pompa jest bocznikowana zaworem różnicowym.

Jak tego uniknąć.

Dzięki za odpowiedź.

że przy zaniku pracy pompy woda dobija do 100 st.C i wywala przez naczynie
niebardzo rozumiem, ale wydaje mi sie, ze skoro pompa nie pracuje, to nie ma obiegu wody i sie gotuje po prostu, tylko nie wiem jak sie tak gotowac moze :(

a ta woda co Ci wylewa sie przez naczynie to ma te 100oC ? i tylko przy zaniku pompy sie wylewa ??, Moze to po prostu przez to ze woda sie rozszerza pod wplywem ciepla ? Masz naczynie zamontowane w najwyzszym punkcie nstalacji ? jakie grzejniki masz ? jak odpowietrzenia sa zrobione ? gdzie masz pompe zamontowana ?

Masz ogrzewanie zrobione tak, że pracuje tylko i wyłącznie na obiegu wymuszonym. Nie działa grawitacja. Wyłączenie pompy powoduje zanik odbióru ciepła. No i efekt widoczny. Jeżeli przy włączonej pompce nie gotuje, to i na grawitacji też nie powinno. Ale jak ona jest właśnie wykonana? To tylko Ty wiesz.

Za ostro palisz w tym piecu. Jaką masz temperaturę na piecu gdy pracuje pompa? Masz trzy grzejniki (jakie - żeberka żeliwne, czy konwektorowe), Jaka pojemność instalacji, jaka moc pieca?

CZy musi pracować pompa obiegowa. Sam mam aktualnie instalację otwartą z pompą obiegową której w ogóle nie włączam (poza przypadkami gdy chcę szybko nagrzać w mieszkaniu)

dziekuje za odpowiedzi.

Uzupełniam informacje

3 grzejniki PURMO

Pompa na zasilaniu grzejników

Przy właczonej pompie temperatura na piecu OK

Odpowietrzenie zrobione przed pompš (na wyjœciu z pieca)

Naczynie na strychu

Woda wypluwana jest przez naczynie do momentu pojawienia się pary

Wszystko to zamontowane jest w domku na wsi gdzie często sš zaniki w dostawie pršdu. Dlatego przy braku zasilania trzeba się ratować wyjeciem całego wkładu węgla z pieca aby zapobiec szaleńczemu upuszczaniu pary przez naczynie......

przy temperaturze 50 st.C gdy wyłacze pompe po chwili woda w kotle zaczyna "bulgotac" temperatura dochodzi do 90 st.C (nawet przy całkowicie zamknietym wlocie powietrza) przez odpowietrznik leci para a potem bum przez naczynie zbiorcze..........

Powiększyć pojemność, to jedno - to oczywiście bardzo dobry pomysł, ale można też po prostu pozostawiać dłużej włączoną pompę tak, aby powierzchnie grzewcze w kotle wychłodziły się dostatecznie.

Można kupić sterownik do pompy za około 200 zł, albo jeszcze taniej, który będzie automatycznie wyłączał pompę przy spadku temperatury zasilania poniżej zadanej wartości (i na odwrót). To chyba najtańszy sposób, jaki znam.

Najlepsze rozwiązanie, to kombinacja dwóch powyższych rozwiązań.

Witam

Prosze o pomoc.

Mam w domu kocioł opalany węglem, instalacja otwarta (3 grzejniki) wykonana samodzielnie.

Obiek wody wymuszony pompą na zasilaniu grzejników.

Co może być przyczyną tego że przy zaniku pracy pompy woda dobija do 100 st.C i wywala przez naczynie zbiorcze.

Dodam że pompa jest bocznikowana zaworem różnicowym.

Jak tego uniknąć.

Dzięki za odpowiedź.

Witam.

Po mojemu to bez zwiększenia pojemności instalacji o jakiś zbiornik wyrównawczy (o takim pisali przedmówcy) to nic nie zdziałasz. Chyba że zapewnisz pompie rezerwowe zasilanie stosując jakiś akumulator, przetwornicę i przerzutkę zasilania gdy braknie prądu w sieci. Z tego co piszesz wynika, że kocioł nie jest poniżej grzejników (wtedy można by się było pokusiić o grawitację). Ciekawe, czy masz zawory termostatyczne na grzejnikach ? Bo jest szansa, że one też "współpracują" przy przelaniu naczynia wzbiorczego. Powodzenia. A może jeszcze napisz, czy pompa nie działa z braku napięcia (tak zrozumiałem sens tego postu) czy może sam ją wyłączasz (czemu ?) - jeśli nie masz sterownika i automatyki pompy to .... duży błąd i pozostaje po prostu zrobić to o czym pisał czajnik :-)