rybosom 24.03.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dzień dobry! Proszę o pomoc. Mam w mieszkaniu takie zawory termostatyczne, jak na załączonych zdjęciach. Czy będą do nich pasować jakieś głowice termostatyczne, czy muszę wymienić zawory? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.03.2021 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dzień dobry! Proszę o pomoc. Mam w mieszkaniu takie zawory termostatyczne, jak na załączonych zdjęciach. Czy będą do nich pasować jakieś głowice termostatyczne, czy muszę wymienić zawory? Z góry dziękuję za pomoc. Głowice dopasujesz, bo trzeba zakupić takie których gwint mocujący odpowiada gwintowi który jest u Ciebie. Jednak widząc to co jest na zdjęciu musisz zdać sobie sprawę, że zawór swoją młodość już dawno przeżył, a jego forma może okazać się przyczyną poważniejszej awarii jeśli tylko wciśniesz bolec regulujący zawór. To co można wywnioskować ze zdjęcia jest on wciśnięty do ok 1/2 pozycji zdławienia (tak jakby wcześniej był na zaworze kapturek który spowodował że zawór "zastygł" w tej pozycji) i sprężyna nie jest już w stanie dalej go otworzyć to się nakręca na ten zewnętrzny gwint zaworu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybosom 25.03.2021 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Kapturek faktycznie jest na grzejnikach, ściągnąłem go tylko do zdjęcia (gdy wrócę do domu, mogę dodać jego zdjęcie). Z pomiarów wynika, że gwint ma średnicę 30 mm, ale sam zawór jest krótszy niż przy wejściu M30x1,5. Pytanie tylko, czy faktycznie zawór jest wciśnięty. W drugim pomieszczeniu z kaloryferem sytuacna jest taka sama. Oba grzejniki grzeją cały czas na ful, stąd chęć zamontowanja termostatów (mieszkam od niedawna). Co więcej, na klatce schodowej są takie same kaloryfery, z takim samym gwintem, bez kapturka i wszystkie są w ten sam sposób wciśnięte. W takiej sytuacji najbezpieczniej pewnie będzie wezwać kogoś z administracji, żeby się temu przyjrzał i wymienił. Miałem nadzieję, że może wystarczy dobrać odpowiednią głowicę i tego uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.03.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Może,i tak oddaje zdjęcie. Sprawdź dociskając czy środkowy trzpień się lekko wciska i sam wysuwa.Spokojnie dokupisz taką głowicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybosom 25.03.2021 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Tak wygląda kapturek. Jeśli chodzi o trzpień, to wciska się palcem bez problemu i potem wysuwa się z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.03.2021 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Tak wygląda kapturek. Jeśli chodzi o trzpień, to wciska się palcem bez problemu i potem wysuwa się z powrotem. No to super, jeśli trzpień sobie pracuje to pozostaje Ci dobrać odpowiednią głowicę. Szkoda bo posiadam kilka Herz - ów, ale one mają nakrętkę 28x1,5. Najlepiej weź kapturek (bo on ma gwint) i udaj się do sklepu hydraulicznego - wtedy dopasujesz odpowiednią. Gdyby nop "0" głowicy było trudno osiągalne - po prostu zakres by nie sięgał to można podłożyć podkładkę blaszkę wyciętą z puszki po piwie...kilka blaszek gdy jest większy błąd. Ogólnie i tak głowica prawidłowo działa w zakresie 3-5 a śnieżynka jest przy max wciśnięte j- skręconej głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 25.03.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 podaj wymiary gwinty: średnicę zewnętrzną, wewnętrzną, skok, a jak masz dostęp do grzebienia to jeszcze kąt. Coś dobierzemy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybosom 26.03.2021 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) Bardzo dziękuję za pomoc Jeśli dzisiaj zdążę to wybiorę się do sklepu, tymczasem podaję wymiary: średnica zewnętrzna wynosi 30 mm, wewnętrzna 20 mm, a skoku niestety nie bardzo mam jak zmierzyć. Edytowane 26 Marca 2021 przez rybosom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 26.03.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Zmierz suwmiarką 5 gwintów...Średnica wewnętrzna gwintu 20?Na pierwszy rzut oka wychodzi danfosshttps://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki-abc/jaki-zawor-i-glowica-do-grzejnika.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybosom 27.03.2021 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Niestety chwilowo nie mam suwmiarki... Tak, średnica wewnętrzna 20. Ale chodzi o Danfoss RTD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts