michal.bdg 24.03.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Witam mam takie spostrzeżenie po rozmowach z wykonawcami i art. na temat działania sprężarek w PC. Największym „złem” dla sprężarki jest praca start/stop a taka zapewne jest w okresie letnim przy podgrzewaniu wody. Czy jeśli zrezygnuje z CWU grzanej z PC i zostawię obecne rozwiązanie tzn. CWU z bojlera to w perspektywie kilku lat użytkowania w znaczący sposób zwiększę żywotność sprężarki? Praktycznie każdego toku przez 5-6 miesięcy będzie niepodłączone Sprawa finansowa jest drugorzędną gdyż to letnie grzanie prądem 1:1 nadrobię panelami PV - Michał PS. Mocno liczę na osoby z branży chłodniczej może przedstawia ciekawe spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 24.03.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Witam mam takie spostrzeżenie po rozmowach z wykonawcami i art. na temat działania sprężarek w PC. Największym „złem” dla sprężarki jest praca start/stop a taka zapewne jest w okresie letnim przy podgrzewaniu wody. Czy jeśli zrezygnuje z CWU grzanej z PC i zostawię obecne rozwiązanie tzn. CWU z bojlera to w perspektywie kilku lat użytkowania w znaczący sposób zwiększę żywotność sprężarki? Praktycznie każdego toku przez 5-6 miesięcy będzie niepodłączone Sprawa finansowa jest drugorzędną gdyż to letnie grzanie prądem 1:1 nadrobię panelami PV - Michał PS. Mocno liczę na osoby z branży chłodniczej może przedstawia ciekawe spostrzeżenia Za dużo czytasz Chyba nikt z wykonawców Ci nie mówił że grzanie cwu w okresie letnim spowoduje szybsze padnięcie pompy bo jak tak to zmień instalatora puki jeszcze czas. Złe dla niej jest jak się załącza i wyłącza np.co 15 min a nie przy grzaniu cwu gdzie jak się włączy to chodzi z 50min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 24.03.2021 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dzieki za 1 odpowiedz. Te 50 minut grzania o którym piszesz to tak statystycznie przy jakimś dużym zbiorniku który najczęściej jest proponowany przez instalatorów 200-300 litrów. Pytam bo chce takiego „kloca” uniknąć.Obecnie mam 140 litrów. Cieplej wody nigdy mi nie zabrakło i mam wrażenie ze niepotrzebnie grzeje taki duży baniak. Groszek, 60 stopni na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 24.03.2021 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dzieki za 1 odpowiedz. Te 50 minut grzania o którym piszesz to tak statystycznie przy jakimś dużym zbiorniku który najczęściej jest proponowany przez instalatorów 200-300 litrów. Pytam bo chce takiego „kloca” uniknąć.Obecnie mam 140 litrów. Cieplej wody nigdy mi nie zabrakło i mam wrażenie ze niepotrzebnie grzeje taki duży baniak. Groszek, 60 stopni na piecu. Bierz właśnie takiego 200l bo grzanie cwu pompą to inna bajka niż kotłem c.o pompą im do wyższej temp grzejesz tym robisz to z gorszą sprawnością więc grzeje sie wodę niżej niż w przypadku kotła a to powoduje że po rozrobieniu z zimną wodą będziesz miał wody o temp.użytkowej tyle samo co w przypadku Twojej 140ki grzanej do 60st Po drugie to nie wiem czy nawet są baniaki mniejsze niż 200l przeznaczone do pomp ciepła czyli z wystarczająco dużą wężownicą. Jak tak naprawdę mało wody zużywasz to najwyżej będziesz grzał raz na dwa dni Nawet jakby miała grzać tą wode tylko 30min to i tak nic jej nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 25.03.2021 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Z różnych źródeł wyczytać można, że szacuje się żywotność pomp ciepła na 100000h pracy i/lub 20000 cykli start/stop. W przypadku pomp inwerterowych ilość cykli start/stop teoretycznie powinna być wyższa z racji na tzw. lekki start (sprężarka startuje powoli z niskich obrotów). Tak czy siak przyjmując średnią ilość startów na 3 dziennie (ja u siebie mam średnio 2 z tego co liczyłem) daje to ok 6666 dni = 18lat, u mnie sprężarka pracuje ok 4000h rocznie co daje 25 lat czyli teoretycznie ilość start stop zabije ją szybciej, lecz biorąc pod uwagę postęp technologiczny za te 10 lat ekonomiczniej będzie wymienić pompę na nową, która najprawdopodobniej pobierać będzie dużo mniej energii niż obecna ze względu na swoją sprawność. Moim zdaniem nie opłaca się przechodzić na grzanie grzałką aby oszczędzać pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 25.03.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Predzej ja wykonczy 6miesieczny postoj niz grzanie cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts