parafka74 25.03.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (edytowane) Dzień Dobry Paniom i Panom, To mój pierwszy post w którym proszę o pierwszą pomoc. Działeczka już jest, projekt domu 129m2 wybrany i prawie kupiony -pierwsze kopanie planowane na ten rok. Kotłownię mam 270x220. Szału nie ma ale na podstawowy zestaw wystarczy. Zdecydowałem się na ogrzewanie kotłem pelletowym. Poczytałem trochę o zbiornikach buforujących i faktycznie plusy są. Nie chciałbym jednak zagracić mojej kotłowni więc znalazłem zbiornik 2w1 tj. zbiornik CWU 200L + 100L bufor dla CO. Zbiornik przeznaczony w zasadzie do pracy z pompami ciepła, ale jak sądzę z pelleciakiem również zadziała. Mój wybór padła na zbiornik KOSPEL SWVPC Nad wyborem kotła również myślałem i biorąc pod uwagę wymagane wg DTR'ek odległości do ścian trzeba szukać kotła bez palnika zewnętrznego bo mam do dyspozycji 220cm i nie chciałbym się potykać o palnik. Z tańszych kotłów, który ma wewnętrzny palnik i można go powiększyć w górę jest kocioł Zębiec ONYKS 10 -to nowy kocioł z 2020 i opinii jeszcze nie ma... także zakup trochę w ciemno. Preferuję jednak polskich producentów. Czyli miałbym zestaw dwóch urządzeń: Czy mógłby ktoś zaproponować koncepcję schematu instalacyjnego z podłogówką na parterze i grzejnikami na piętrze? Do zbiornika CWU można włożyć grzałkę i taki mam plan na później dla paneli PV Może być schemat-koncepcja słownie -rysunki porobię do sprawdzenia. Edytowane 26 Marca 2021 przez parafka74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts