Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik CWU z buforem plus kocioł pellet -propozycja ogrzewania KOSPEL+ONYKS

parafka74

Recommended Posts

Dzień Dobry Paniom i Panom,

To mój pierwszy post w którym proszę o pierwszą pomoc.

Działeczka już jest, projekt domu 129m2 wybrany i prawie kupiony -pierwsze kopanie planowane na ten rok.

Kotłownię mam 270x220. Szału nie ma ale na podstawowy zestaw wystarczy.

kotłownia.PNG

Zdecydowałem się na ogrzewanie kotłem pelletowym.

Poczytałem trochę o zbiornikach buforujących i faktycznie plusy są.

Nie chciałbym jednak zagracić mojej kotłowni więc znalazłem zbiornik 2w1 tj. zbiornik CWU 200L + 100L bufor dla CO.

Zbiornik przeznaczony w zasadzie do pracy z pompami ciepła, ale jak sądzę z pelleciakiem również zadziała.

Mój wybór padła na zbiornik KOSPEL SWVPC

kospel swvpc.jpg

Nad wyborem kotła również myślałem i biorąc pod uwagę wymagane wg DTR'ek odległości do ścian trzeba szukać kotła bez palnika zewnętrznego bo mam do dyspozycji 220cm i nie chciałbym się potykać o palnik.

Z tańszych kotłów, który ma wewnętrzny palnik i można go powiększyć w górę jest kocioł Zębiec ONYKS 10 -to nowy kocioł z 2020 i opinii jeszcze nie ma... także zakup trochę w ciemno. Preferuję jednak polskich producentów.

Czyli miałbym zestaw dwóch urządzeń:

zestaw.jpg

Czy mógłby ktoś zaproponować koncepcję schematu instalacyjnego z podłogówką na parterze i grzejnikami na piętrze?

Do zbiornika CWU można włożyć grzałkę i taki mam plan na później dla paneli PV

Może być schemat-koncepcja słownie -rysunki porobię do sprawdzenia.

kospel swvpc.jpg

Edytowane przez parafka74