tomkowz 25.03.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (edytowane) Cześć! W ciągu 3 tygodni będę miał montowane wiązary. Nad salonem będziemy mieć wysoki strop (wiązary nożycowe). Zatem w salonie będą dwie ściany szczytowe. Chciałbym poprosić doświadczone osoby jak taka ściana powinna być zbudowana jeśli chodzi o warstwy zaczynając od wewnątrz pomieszczenia. Z tego co się orientowałem to powinno być:- karton gips- paroizolacja- płyta OSB3- wiązar- izolacja termiczna w postaci wełny (45 cm tak jak na całym stropie). 1) Czy jest to prawidłowa konstrukcja? 2) Czy nie dojdzie do skraplania się pary wodnej na płycie OSB3?3) Jakiej grubości powinna być płyta OSB3? Pozdrawiam! Edytowane 25 Marca 2021 przez tomkowz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 W Twoim opisie brakuje konstrukcji ściany, to ma być ściana w szkielecie drewnianym? Jeżeli tak to od środka - g-k-paraizolacja- konstrukcja ściany np słupki co 60cm głębokość 15cm wypełnienie wełna pomiędzy slupkami-poszycie ściany OSB np 12mm lub płyty typu Certis -wiatroizolacja -ocieplenie styropian lub wełna, elewacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 25.03.2021 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (edytowane) Karton gips chciałbym mocować do wiązara, rzeczywiście będzie trzeba tam zamocować kantówki pionowo co 60 w tym wiązarze, żeby było do czego się kręcić. Natomiast wiązar jest szeroki na 4,5 cm, więc do 15 cm sporo brakuje. Zastanawiam się jak to poprawnie zrobić. Jakie zadanie ma płyta OSB w takiej konstrukcji jak przedstawiłeś? Chciałem ją użyć żeby obić wiązar i móc łatwo przykręcać do niej płyty karton gips, a w Twoim opisie występuje ona w zupełnie innym miejscu. Dodatkowo, ta ściana szczytowa nie jest ścianą zewnętrzną budynku. Ściany szczytowe w salonie mają być jakby w środku domu. Tu na rysunku prezentuję część wiązarów dla lepszej widoczności (niektóre wiązary usunięte). Zatem ja myślałem by było: - karton gips - paroizolacja - płyta OSB3 - wiązar z pionowymi legarami na głębokość wiązara żeby mieć do czego kręcić OSB - izolacja termiczna w postaci wełny (45 cm tak jak na całym stropie), która wchodzi między legary oraz przed samym wiązarem. Edytowane 25 Marca 2021 przez tomkowz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Jakie zadanie ma płyta OSB w takiej konstrukcji jak przedstawiłeś? Zapewnia sztywność ściany "w płaszczyźnie " i stanowi konstrukcje do mocowania izolacji. W przypadku dźwigara kratowego sztywność w płaszczyźnie jest zapewniona konstrukcją dźwigara. Myślałem ze robisz standardową ścianę szczytową. W Twoim przypadku możesz zrobić tak jak piszesz.45cm ocieplenia na ścianie nie ma wielkiego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 25.03.2021 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 45 cm ocieplenia mam na całym stropie, więc chciałem i tutaj zapewnić tę samą izolację. To czy to jest za dużo czy nie to już osobna kwestia w sumie Okej, czyli tak jak mam zapisane będzie okej. Super! W sumie jak tak się zastanowić to ta konstrukcja jest po prostu pionowym sufitem... układ dokładnie ten sam, a zamiast rusztu GK jest płyta OSB. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Nie krytykuję 45cm na suficie, przez ścianę ucieka w innym kierunku ciepło - stąd moja wątpliwość czy tyle trzeba. Ale zakazu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamor 18.10.2022 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Jak finalnie wyszło proszę o porady bo też jestem przed wyborem obicia ścian szczytowych wewnątrz domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TreleMorele 18.10.2022 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 siemak witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts